Ce nu trebuie să faci astăzi, de Sfântul Vasile. Nu vei avea noroc tot anul
În ziua în care este pomenit Sfântul Vasile, se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Este important să nu faci anumite sarcini deoarece riști să-ți pierzi norocul în următorul an. Iată ce trebuie să faci pentru a te bucura de un 2024 plin de binecuvântări.
- Ce nu trebuie să faci astăzi, de Sfântul Vasile
- Nu vei avea noroc tot anul
De sărbătoarea Sfântului Vasile se respectă mai multe tradiții și obiceiuri în România. Există și câteva aspecte importante cu privire la ce să nu faci, astfel vei avea ghinion tot anul.
Ce să nu faci de Sfântul Vasile
Sfântul Vasile marchează începutul unui nou an plin de speranță și încredere. În această zi trebuie să respecți mai multe tradiții care sunt transmise dintr-o generație în alta.
În această zi sfântă nu se fac treburi gospodărești, cum ar fi spălatul hainelor. Un obicei spune că nu este bine ca de Bobotează să nu ai toate hainele curate, însă, ele nu se spală în prima zi a anului. Astfel, așteaptă următoarele zile pentru acest procedeu.
Este de evitat și munca excesiv, oamenii preferând să petreacă timpul cu familia, prietenii sau să participe la slujbele la biserică.
Astăzi nu este bine să te cerți. Încearcă să eviți conflictele și neînțelegerile în zilele de sărbătoare, mai ales că este și prima zi a anului. Nu este recomandat să te suferi sau să plângi. Atmosfera festivă și bucuria asociată ar trebui să prevaleze.
Nu face cheltuieli nejustificate și nu împrumuta bani în această zi. Se spune că vei fi dator și vei pierde bani tot anul pentru aceste gest.
O altă superstiție spune că în prima zi a anului nu e bine să arunci nimic din casă, nici gunoiul. Altfel, vei arunca norocul.
O atitudine prietenoasă cu cei din jurul tău trebuie să prevaleze întotdeauna. Să nu ai un comportament nepoliticos și alege să-i ajuți întotdeauna pe cei aflați la greu.
Tradiții care se respectă de Sfântul Vasile
Grupurile de colindători merg din casă în casă, aducând binecuvântări pentru noul an și cântând colinde specifice acestei perioade.
Un obicei tradițional este împărțirea colacilor binecuvântați în seara de Ajunul Anului Nou. Colacii pot fi împărțiți familiei sau invitaților, simbolizând generozitatea și prosperitatea. Este obișnuit ca oamenii să aducă colaci și alte produse la biserică pentru a fi binecuvântate. Acestea vor fi apoi consumate în familie, ca un simbol al prosperității.
Mai multe tradiții și obiceiuri care se respectă în această zi sfântă, pot fi consultate AICI.