Ce trebuie să știi când cumperi carnea de porc pentru masa de Crăciun. Sfaturi de la specialiști
Publicat pe 26.11.2025 la 12:26 Actualizat pe 26.11.2025 la 12:41
Sărbătorile sunt tot mai aproape și e foarte important să știi la ce detalii să fii atent atunci când alegi carnea de porc pentru masa de Crăciun. Ce recomandări au specialiștii și ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să te bucuri de o masă festivă fără griji.
- Sfaturi utile de la specialiști
- Cum alegi carnea de porc pentru masa de Crăciun
Specialiștii atrag atenția cumpărătorilor să fie atenți la calitatea și proveniența cărnii pe care o achiziționează pentru masa de Crăciun. De asemenea, au făcut mai multe recomandări pentru cei care fac cumpărături din piețe.
Ce trebuie să știi când cumperi carnea de porc pentru masa de Crăciun
Inspectorii Autorității Naționale Sanitar Veterinare (ANSVA) sfătuiesc românii să cumpere carne de porc doar din locuri autorizate. Specialiștii spun că e important ca integritatea vitrinelor frigorifice și a ambalajelor să fie verificate.
Ca să rămână proaspătă și sigură pentru consum, vitrinele frigorifice trebuie să funcționeze corect, menținând temperatura optimă pentru carne.
De asemenea, eticheta produsului este esențială și trebuie să conțină informații clare despre producător, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate. De asemenea, carnea de porc nu trebuie scoasă la vânzare fără examenul trichineloscopic. Acesta se face în centre autorizate și costă între 27 și 101 lei plus TVA, scrie observatornews.ro.
Cât va costa kilogramul de carne de porc în acest an
Ca în fiecare an, porcii crescuți în mod tradițional sunt tot mai căutați. Fermierii spun că românii au început deja să rezerve animalele și pare că interesul e mai mare comparativ cu anii trecuți.
Un fermier are în jur de 20 de porci în gospodărie, însă spune că cei mai mulți sunt deja rezervați.
„Porumbul l-am cumpărat cu 1,4 lei kilogramul, totul e natural. De aceea carnea are gustul acela adevărat de sărbătoare”, spune fermierul, notează Antena 3 CNN.
Momentan, kilogramul de carne costă între 15 și 17 lei, la fel ca în anul trecut. Fermierii spun însă că tarifele ar putea crește pe măsură ce se apropie sărbătorile, din cauza costurilor tot mai mari cu hrana animalelor și a cererii ridicate.