Începe postul Paștelui 2021. Cât durează și cum se ține corect postul ortodox
Postul Paștelui este unul dintre cele patru posturi de peste an. Totodată, acesta este cel mai lung și considerat și cel mai greu post dintre toate. În continuare vă prezentăm care sunt zilele în care se poate mânca pește, dar vă spunem și ce este bine să faceți în acest post, pentru a avea parte de tot ceea ce vă doriți.
- Zile cu dezlegare la pește în postul Paștelui 2021
- Ce nu ai voie să faci în postul Paștelui
- Ce e bine să faci în postul Paștelui
Postul Paștelui, cel mai greu post ortodox din an
Postul Paștelui face parte din cele patru posturi de peste an, alături de Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Sfintei Mării. Dintre toate, însă, acesta este considerat cel mai greu.
Zile cu dezlegare la pește în postul Paștelui 2021
Toți cei care țin post trebuie să știe că în postul Paștelui va fi de două ori dezlegare la pește. Astfel, prima dată este pe data de 25 martie, de Buna Vestire, iar cea de-a doua oară când se poate consuma pește este de Florii, pe data de 25 aprilie.
Cum se ține corect postul Paștelui
Postul Paștelui în acest an începe pe data de 15 martie și ține până pe 1 mai. Acesta este considerat cel mai aspru post. Postul Paștelui reprezintă perioada de dinainte de Învierea Domnului, când creștinătatea se pregătește să primească așa cum se cuvine cea mai mare sărbătoare religioasă.
Postul Paștelui reprezintă o perioadă de 40 de zile, timp în care oamenii care vor să țină post trebuie să fie mult mai atenți la toate acțiunile lor.
Pe de o parte, postul înseamnă reținerea de la anumite alimente considerate ''de dulce'', cum ar fi carne, lapte, brânză sau ouă. În post, sunt recomandate să fie consumate legume, fructe, dar și preparate din soia.
De asemenea, reprezentanții bisericii recomandă ca postul alimentar să fie ținut doar de persoanele care sunt apte, bătrânii, copiii și femeile însărcinate făcând parte din categoria persoanelor cărora le este recomandat să nu țină post dacă sănătatea și condiția nu le permit.
Totodată, pentru ca postul Paștelui să fie ținut corect, Biserica recomandă ca oamenii să aibă mult mai multă grijă la comportamentul lor, la felul în care se poartă cu cei din jur, dar și la modul în care vorbesc.
Ce nu ai voie să faci în postul Paștelui
Biserica a recomandat mai multe reguli de care credincioșii trebuie să țină cont în Postul Paștelui. Astfel, preoții spun că postul nu trebuie văzut ca pe o perioadă de restricții, ci trebuie perceput ca o înfrânare a poftelor.
Astfel, Biserica recomandă ca în postul Paștelui toți cei care pot să facă un efort și să nu mai fumeze. Totodată, un alt lucru interzis în post sunt nunțile, dar și petrecerile de orice fel. În plus, preoții au vorbit și despre subiectul relațiilor intime între soți. Însă și pentru acest lucru există o excepție.
"Aici nu putem noi sa dam o regula generala. Daca sotul nu este prea credincios, iar sotia este credinciosa, atunci ea nu poate sa posteasca, lasandu-l pe sot deoparte. Barbatul nu este stapan pe trupul lui, ci sotia, la fel cum nici ea nu este stapana pe trupul ei, ci barbatul. Daca se intampla ca unul sa vrea si celalalt nu, atunci e bine sa faca asa cum spunea parintele Arsenie, potrovit caruia nu este bun 'nici refuzul, nici abuzul', ca sa nu se creeze tensiuni si mai mari", a declarat părintele-profesor Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din București, potrivit Ziare.com.
Ce e bine să faci în postul Paștelui
De asemenea, în postul Paștelui, Biserica recomandă mai multe sfaturi de care este bine să se țină cont. Astfel, unul dintre ele îl reprezintă rugăciunea.
În plus, preoții spun că dacă postul Paștelui nu poate fi ținut în întregime, atunci este foarte bine ca fiecare creștin să postească în prima și în ultima săptămână, dar și în fiecare miercuri și vineri.
Un alt lucru care este bine să fie făcut în postul Paștelui este acela de a merge la biserică și de a aprinde lumânări pentru cei plecați la Domnul.
Un alt sfat al preoților pentru postul Paștelui este acela ca oamenii să împartă de fiecare dată când pot, însă să țină cont ca mâncarea pe care o împart să fie făcută din alimente de post.