O nouă ocupație recunoscută în România! Ce înseamnă a fi enolog
Publicat pe 10.02.2025 la 13:38 Actualizat pe 10.02.2025 la 13:38
A apărut o nouă ocupație în România! Românii pot fi plătiți pentru pasiunea lor, după ce această meserie a fost recunoscută în Clasificarea Ocupațiilor în România (COR). Iată ce trebuie să faci dacă vrei să fii enolog.
- A apărut o nouă meserie în România
- Ce trebuie să faci
În ultimii ani au apărut mai multe ocupații noi în România și nu numai. Datorită nevoilor angajatorilor din țara noastră, oamenii au reușit să se adapteze. Recent a fost inclusă o nouă meserie în Clasificarea Ocupațiilor din România.
Ce înseamnă să fii enolog
Meseria de enolog a apărut recent în România, deși pasionații de vinuri o practică de mai mult timp. Ei bine, de acum este oficial, această ocupație a fost inclusă în COR. Meseria se referă la specialiștii în producția de vin.
Deși persoanele implicate în producția de vin nu este o noutate pentru nimeni, termenul de ”enolog” este nou și necunoscut pentru cei mai mulți dintre români. Această meserie este deja celebră în alte țări, iar acum și România a recunoscut-o, după o solicitare adresată încă de anul trecut.
”Este un moment istoric pentru industria vinului din România. Până acum, specialiștii din acest domeniu erau încadrați ca ingineri horticoli sau ingineri din industria alimentară. Această reușită nu este doar despre recunoaștere administrativă, ci despre viitorul industriei noastre, deoarece profesioniștii din domeniu au, de acum, un statut clar, aliniat la standardele internaționale”, a declarat Mihai Baniță, directorul executiv al ADAR.
Ce face un enolog
Enologii este o meserie pentru cei cu adevărat pasionați. Specialiștii se implică îm studiul și apoi crearea vinurilor. Un enolog are responsabilitatea de a supravegherea producerea vinurilor și de a se asigura că totul decurge conform regulilor impuse.
Specialiștii în enologie sunt responsabili de calitatea vinurilor produse, iar munca lor începe de când se culeg strugurii, până când sticla este închisă și sigilată.