Care este cel mai sănătos înlocuitor al zahărului. De ce ar trebui consumat mai des: "Se pot găsi..."
Atunci când vine vorba despre un stil de viață sănătos, zahărul nu are o reputație tocmai bună. Consumul de prea mult zahăr poate fi dăunător și poate duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi creșterea riscului de creștere în greutate, diabet, carii dentare și multe altele. Află din rândurile de mai jos care este cel mai sănătos înlocuitor al zahărului.
- Cu ce poți să înlocuiești zahărul
- Sfaturile oferite de specialiști
Specialiștii spun că zahărul, consumat în cantități mici, este bun, însă prea mult poate duce la creșterea în greutate, acnee, diabet de tip 2 și poate crește riscul de a suferi de mai multe afecțiuni medicale grave.
Cu ce poți să înlocuiești zahărul
Îndulcitorii naturali, cum ar fi stevia și îndulcitorii din fructe pot oferi beneficii pentru sănătate în comparație cu zahărul rafinat. Beneficiile pot include scăderea tensiunii arteriale și a glicemiei. Din fericire, există destul de mulți îndulcitori care se găsesc în natură și care sunt, de fapt, sănătoși. Sunt săraci în calorii, au un conținut scăzut de fructoză și au un gust foarte dulce.
”Îmi pare foarte rău, dar trebuie să spun adevărul. Zahărul acesta rafinat este un toxic, un drog pentru creier. Mai ales că dă și adicție. Dacă cel mic a dat de prăjituri dulci și lucruri însiropate, pline de zaharuri, foarte greu se lasă de ele. Și foarte greu îl ducem spre lucrurile mai apropiate.De exemplu, zahărul care este în ștevie și care este în fructe, mierea de albine este absolut superbă!”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea la antena3.ro.
De asemenea, specialistul a spus că pledează și pentru ciocolată, acea ciocolată non însiropată, cât mai neagră, cât mai seacă, care este foarte bună pentru creier.
”Acea amărăciune este foarte bună.Toate acestea sunt elemente care sunt foarte bune pentru creier. Se pot găsi variante în direcția respectivă”, a mai spus prof. dr. potrivit sursei anterior menționate.
Consumul crescut de zahăr rafinat crește riscul de diabet de tip 2
Diabetul este una dintre principalele cauze de mortalitate și de reducere a speranței de viață. Potrivit specialiștilor, consumul excesiv de zahăr a fost asociat din punct de vedere istoric cu un risc crescut de diabet.Deși niciun studiu nu a dovedit că consumul de zahăr cauzează diabetul, există legături puternice.
Consumul unor cantități mari de zahăr poate crește indirect riscul de diabet, contribuind la creșterea în greutate și la creșterea grăsimii corporale - ambele fiind riscuri de apariție a diabetului. Obezitatea, care este adesea cauzată de consumul excesiv de zahăr, este considerată cel mai puternic factor de risc pentru diabet. În plus, cercetările au descoperit că persoanele care consumă băuturi îndulcite cu zahăr sunt mai predispuse să dezvolte diabet, scrie healthline.com.