Care este forma corectă de plural a cuvântului pască. Mulți români greșesc
Limba română poate crea uneori dificultăți, mai ales că există anumite cuvinte sau expresii care te pun pune în încurcătură. Din aceeași categorie face parte și „pască”, asta pentru că nu multă lume știe forma de plural.
- Care este forma corectă de plural a cuvântului pască
- Mulți români greșesc
De cele mai multe ori, românii folosesc greșit forma de plural a cuvântului „pască ” sau chiar vin cu propriile forme, care nu sunt corectă.
Cum în aceste zile, desertul tradițional nu lipsește de pe mesele românilor, cel mai probabil te întrebi și tu care este forma corectă.
Care este forma corectă de plural a cuvântului pască
Cu toate că limba română pare ușoară, lucrurile nu par chiar așa, asta pentru că există anumite cuvinte care te pot pune în încurcătură. Așa este și cazul cuvântului „pască”.
Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, PÁSCĂ s. f. 1. Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși. Anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. pascha.
De aici, putem deduce faptul că nu există o formă de plural, ci doar una de dativ-genitiv pentru singular. Prin urmare, este greșit să spui „păști”, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori.
Ce alte greșeli mai fac românii
În aceeași categorie intră și cuvântul Paște, asta pentru că sunt persoane care spun Paști. Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române vine cu răspunsul și la această întrebare.
Mai exact, ambele forme sunt corecte, dar depinde de contextul în care sunt folosite. Dacă ne referim la sărbătoare, este bine să spunem Paște, astfel încât să se facă acordul, așa cum este în formularea „Un Paște fericit”.
Înlocuirea cuvântului „Paște” cu „Paști” nu este corectă, având în vedere că este folosită un substantiv propriu la plural, în timp ce adjectivul este la singular.