Ce este mangold sau sfecla elvețiană. Ce gust are, la ce se folosește și care sunt beneficiile
Mangoldul este o legumă extrem de hrănitoare. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de sfeclă de argint, sfeclă de spanac, spanac perpetuu, sfeclă de crab. Conține niveluri ridicate de nitrați, despre care s-a demonstrat că scad tensiunea arterială. Iată ce gust are, cum să o folosești și care sunt beneficiile ei!
- Ce proprietăți și beneficii are mangold
- 3 rețete cu mangold pe care să le încerci
- Ce gust are mangold sau sfecla elvețiană
Această legumă conține, de asemenea, cantități mai mici de tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, vitamina B6, calciu, fosfor, zinc și seleniu.
Ce este mangold și la ce se folosește
Această plantă are frunze verzi, iar tulpina în culori de galben, portocaliu, roz, violet – sau verde. Frunzele arată ca spanacul și pot fi adesea gătite în același mod, dar mangoldul este, de fapt, înrudit cu sfecla roșie.
Aceste frunze pot fi savurate fierte sau sotate. Dacă mangoldul se ofilește, poate fi spălat în apă rece, cu gheață, pentru a-și reveni la forma inițială.
Ce gust are mangold sau sfecla elvețiană
Aceasta este o legumă cu frunze verzi care aparține unui grup de specii de plante numite Beta Vulgaris. Mangoldul seamănă foarte mult cu țelina. Această legumă cu frunze verzi provine din regiunea mediteraneană.
Gustul este comparat adesea cu cel al spanacului. Sunt foarte fragede și au textura frunzelor identică cu cele ale spanacului.
3 rețete cu mangold pe care să le încerci
Mangold cu ulei de usturoi picant
Ingrediente:
- 4 căței de usturoi, feliați subțire
- ¼ cană ulei de măsline
- ½ linguriță fulgi de ardei roșu măcinați
- ½ linguriță sare
- - piper negru proaspăt măcinat
- - mangold, frunzele separate
Mod de preparare:
Încingeți o tigaie grill la foc mediu-mare. Adăugați usturoiul, uleiul, fulgii de ardei roșu și ½ linguriță de sare. Gătiți până când usturoiul devine auriu. Lasați să se răcească. Se poate asezona cu sare si piper.
Combinați verdețurile și uleiul într-un castron mare și prăijiți până când se înmoaie, aproximativ 5 minute.
Mangold cu cartofi dulci și ”tocană” de arahide
Ingrediente:
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ceapă mare, tocată
- 1 linguriță de seminte de chimen
- 400 g de cartofi dulci, tăiați în bucăți medii
- ½ linguriță fulgi de ardei iute mărunțiți
- o cutie de 400 g roșii tocate
- 140 g alune sărate, prăjite
- 250 g de mangold
Mod de preparare:
Se pune o cratiță mare cu capac la foc mediu și se adaugă uleiul. Adăugați ceapa și prăjiți până devine aurie. Se amestecă semințele de chimen, apoi se adaugă cartofii dulci, fulgii de ardei iute, roșiile și 750 ml apă. Se amestecă, se dă în clocot și se fierbe timp de 15 minute.
Între timp, măcinați alunele cu ajutorul unui robot de bucătărie. Se adaugă și acestea în cratiță și se amestecă foarte bine. Se fierbe încă 15 minute, amestecând des.
În cele din urmă, adăugați mangoldul. Se mai fierbe timp de 8-10 minute sau până când mangoldul este fiert. Se servește fierbinte, cu mult piper negru proaspăt măcinat.
Mangold cu brânză gratinată
Ingrediente:
- aproximativ 340g mangold
- 150 ml smântână
- 1 lingură de muștar
- 2 linguri parmezan ras fin
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 200C/180C. Îndepărtați frunzele de mangold de pe tulpini, apoi tăiați tulpinile. Gătiți tulpinile timp de 3-4 minute, până încep să se înmoaie. Scurgeți bine ulterior. Amestecați smântâna cu muștarul.
Puneți totul într-o tavă și băgați la cuptor. Coaceți timp de 30 de minute până când clocotește. Poate fi servit imediat sau asezonat, după propriile preferințe.
Ce proprietăți și beneficii are mangold
Frunzele acestei legume conțin carbohidrați, substanțe azotate, acizi organici, caroten (până la 6 mg%), vitaminele C (până la 60 mg%), B , B2, O, PP, P, săruri de potasiu și calciu, fosfor, fier, litiu etc.
Această legumă are și proprietăți medicinale. Este foarte util pentru diabet, anemie, pietre la rinichi, hipertensiune arterială. Consumul de mangold îmbunătățește funcționarea ficatului, a sistemului cardiovascular, favorizează creșterea copiilor, stimulează activitatea sistemului limfatic și crește rezistența organismului la răceli.