Ce nu trebuie să faci dacă te trezești noaptea. De ce e greșit dacă te uiți la telefon. Sfaturile specialiștilor
Cu siguranță ți se întâmplă uneori să te trezești în miez de noapte și imediat ce deschizi ochii pui mâna pe telefon pentru a te uita cât este ceasul. Iată de ce acest obicei este greșit. Care sunt sfaturile oferite de specialiști.
- De ce nu e bine să te uiti la telefon dacă te trezești noaptea
- Sfaturile oferite de specialiști
Dacă ești ca majoritatea oamenilor, înseamnă că și pentru tine verificarea telefonului când deschizi ochii este un mecanism implicit.
De ce nu e bine să te uiti la telefon dacă te trezești noaptea
Potrivit specialiștilor, folosirea telefonului în miez de noapte îți poate perturba ciclul de somn în mai multe moduri. Lumina albastră emisă de ecrane poate suprima producția de melatonină, hormonul care ajută la reglarea somnului. În plus, verificarea telefonului poate duce, de asemenea, la stimulare mentală sau stres, făcând mai dificilă adormirea.
Specialiștii spun că nu ar trebui să te uiți deloc la ceas când te trezești noaptea, asta pentru că vor apărea gândurile negre și anxietatea. Vei realiza fie că te vei trezi obosit, fie că nu mai ai mult timp de dormit, așadar cel mai bine e să eviți să verifici ora dacă te trezești în creierii nopții.
Poți folosi, în schimb, tehnici de respirație. Ele pot fi de mare ajutor. Cea mai eficientă metodă ar fi 4-7-8. Inspiri pe nas timp de 4 secunde, stai 7 secunde, iar apoi expiri timp de 8 secunde.
Acest exercițiu ar încetini ritmul cardiac și ar reduce stersul.
Expunerea la ecranul telefonului în mijlocul nopții poate deranja ritmul circadian natural al corpului
Expunerea la ecranul telefonului în mijlocul nopții poate deranja ritmul circadian natural al corpului, care reglează tiparele de somn și veghe. Acest lucru poate duce la probleme de somn pe termen lung, inclusiv insomnie cronică sau oboseală constantă.
Chiar și o sesiune scurtă de utilizare a telefonului noaptea poate afecta calitatea somnului. Studiile sugerează că expunerea la ecrane înainte de culcare poate reduce proporția de somn REM, care este esențial pentru recuperare și regenerare mentală și fizică.