Chifteluțe de năut în sos de roșii. O rețetă simplă și ușor de pregătit în post
Publicat pe 27.11.2025 la 15:52 Actualizat pe 27.11.2025 la 15:52
Năutul poate fi integrat în multe rețete, mai ales atunci când este post. Este o plantă leguminoasă bogată în proteine, fibre și minerale și se pregătește rapid. Este indicat, totuși, să fie pus la înmuiat dinainte de a fi gătit.
- Rețetă de chifteluțe de năut în sos de roșii
- Cum să le pregătești
Rețetă de chifteluțe de năut în sos de roșii
Ingrediente:
- o conservă de năut
- ulei de măsline
- sare
- piper
- făină
- usturoi
- ceapă
- un cartof
- sos de roșii
- cimbru uscat
- foi de dafin
- pătrunjel
Mod de preparare:
Este bine ca boabele de năut să fie puse la înmuiat dinainte să fie integrate în rețetă, iar mai apoi, se scurg de apă și se zdrobesc cu ajutorul unui blender de mână. Dacă vrei o textură mai crocantă, este bine ca boabele de năut să nu fie zdrobite prea tare.
Se toacă usturoiul și se adaugă peste năut, iar mai apoi se pune și ceapa tocată. Se adaugă și făina, pătrunjelul, sare și piper. Făina poate fi înlocuită cu pesmetul. La final, compoziția trebuie să fie ușor de modelat. Se pregătesc chifteluțele și se dau prin făină/pesmet. Se pun în tigaia încinsă în care se adaugă înainte ulei de măsline și se scot după ce sunt gata.
Chifteluțele pot fi gătite și la cuptor, însă nu vor fi gata în câteva minute, ci după aproximativ 15-20 de minute, în funcție de temperatură. Se toacă ceapa pentru sos, se adaugă ulei de măsline, iar mai apoi roșii sau sos de roșii. Se poate adăuga și ierburi aromatice sau pătrunjel și se lasă pe foc pentru câteva minute, iar mai apoi se adaugă și chifteluțele.
Cât timp se lasă năutul la fiert
De regulă, se adaugă o parte de năut la 8 părți de apă. Este bine ca năutul să fie lăsat la înmuiat mai multe ore, uneori chiar și o zi, iar mai apoi să fie fiert.
De obicei, boabele se fierb în jur de o oră, însă este bine să verifici după prima jumătate de oră dacă sunt moi. După ce a fost fiert, năutul poate fi gătit imediat sau poate fi păstrat la frigider pentru cel mult o săptămână.