Beneficii confirmate științific ale consumului de năut. Cum poate fi integrat în rețete
![Bianca Cimpoi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/bianca-cimpoi-1667898384.jpg)
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 11.02.2025 la 12:35
Actualizat pe 11.02.2025 la 12:35
Năutul este unul dintre alimentele cu prețuri accesibile și bogat în substanțe necesare organismului. Este versatil și poate fi consumat inclusiv atunci când se ține dietă pentru că are un conținut mare de proteine și fibre.
![Ce beneficii are consumul de năut naut](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F11%2F346601%2Fprofimedia0958211547.jpg&w=1200)
Ce beneficii are consumul de năut
Profimediaimages
- Ce beneficii are năutul
- Cum poate fi integrat în rețete
Năutul mai este cunoscut și sub denumirea de fasole garbanzo și este consumat încă din cele mai vechi timpuri în țările din Orientul Mijloc. Poate fi integrat în multe rețete și nu ar trebui să lipsească din alimentație.
Este o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, așa că, are mai multe beneficii asupra sănătății, printre care pierderea kilogramelor în plus și îmbunătățirea digestiei. Pentru că este bogată în proteine, poate fi o variantă de a înlocui carnea în preparatele vegetariene și vegane.
Ce beneficii are năutul
Proteinele și fibrele ajută să țină pofta de mâncare sub control. Amândouă acționează pentru îmbunătățirea digestiei și oferă mai mult timp senzația de sațietate. Năutul este recomandat și celor care nu își pot controla apetitul și trebuie să mănânce mai mult. Un studiu făcut pe 12 femei a arătat că acelea care au mâncat năut înainte de o altă masă au consumat din al doilea fel de mâncare mai puțin.
Pentru cei care nu vor să consume carne, năutul este o sursă bună de proteine vegetale. O cană de năut de aproximativ 164 grame are 14,5 grame de proteine, aproape asemănător cu lintea sau fasolea neagră. Studiile arată că proteinele din năut sunt mai bune decât proteinele care se găsesc în alte tipuri de leguminoase.
Năutul conține aminoacizii necesari organismului, mai puțin metionina, care joacă un rol esențial în sănătatea unghiilor, a părului, a pielii și este important și pentru detoxifiere.
Consumul de năut mai este asociat și cu gestionarea nivelului glicemiei, susține digestia și sistemului imunitar. Năutul mai ajută și la reducerea nivelului de colesterol și este recomandat și pentru oase sănătoase. Este indicat și pentru că protejează împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului zaharat de tip 2.
În ce rețete poate fi integrat
Poate două dintre cele mai cunoscute rețete cu năut sunt falafelul, chifteluțe obținute din năut cu ierburi și condimente, dar și hummus, obținut din pastă de năut.
Năutul mai poate fi fiert și pus în salate sau băgat la cuptor. Din năut se mai poate face și supă cremă și mai poate fi servit cu paste.
Citește și: Cea mai simplă rețetă de saleuri sărate fără gluten. Pot să înlocuiască pâinea