Live acum Stirile Antena Stars
Prime time
Homepage » Beauty & Lifestyle » Cum îți dai seama că e momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor de vin. Care sunt factorii pe care trebuie să îi ai în vedere

Cum îți dai seama că e momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor de vin. Care sunt factorii pe care trebuie să îi ai în vedere

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 05.09.2023 la 00:27 Actualizat pe 05.09.2023 la 00:27

Recoltarea viței de vie este o perioadă dificilă, dar și una frumoasă. Pentru un vinificator, a ști când să recolteze strugurii este o chestiune de gust, pricepere și conștientizare. Un vinificator care observă mai multă activitate de păsări în podgorie, de exemplu, tocmai a primit o alertă de la natură că fructele sunt coapte pentru că păsările, ratonii și urșii sunt întotdeauna primii atunci când vine vorba de fructe dulci.

Cum îți dai seama că e momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor de vin

Profimediaimages.ro

Potrivit specialiștilor, atunci când vine vorba de identificarea momentului optim pentru a culege strugurii, nu există o ecuație magică, deoarece există o mulțime de mulți factori individuali de luat în considerare. În mod tradițional, unii vinificatori spun că strugurii ar fi numai buni de cules la 100 de zile de la începutul înfloririi, dar în prezent, combinația celor factorilor: tehnologia nouă, gusturile în evoluție și un climat în schimbare, pot face ca strugurii să fie culeși oricând în timpul sezonului general de recoltare.

Cum se stabilește momentul perfect pentru recoltarea strugurilor de vin

Potrivit specialiștilor, atunci când sunt gata de cules, strugurii roșii vor căpăta o culoare verde, apoi galbenă și în cele din urmă, roșie, în timp ce strugurii albi vor părea aproape translucizi. Această schimbare de culoare arată că boabele sunt pe cale de pregătire. Vinificatorii vor observa, de asemenea, culoarea tulpinilor și a semințelor. Când ciorchinii sunt copți, vor deveni maronii.

Strugurii vor deveni cărnoși și, cu cât sunt mai ușor de smuls dintr-un ciorchine, cu atât sunt mai copți deci sunt numai buni de cules.

Este nevoie de mult timp pentru deveni specialist în culesul strugurilor – la urma urmei, vinificatorii pot exersa doar o dată pe an acest lucru. Cu toate acestea, profesioniștii experimentați vor putea determina maturitatea optimă în funcție de aroma strugurilor. Ei vor căuta dulceața fără nici un fel de amărăciune și un echilibru bun de coacere a zahărului și coacerea fenolică, care se referă la dezvoltarea optimă a compușilor aromei de struguri în coajă, semințe, tulpini.

Vinificatorii vor acorda o atenție deosebită acidității. Prea mult acid (un nivel scăzut al pH-ului) poate face ca vinul rezultat să fie acid și astringent, dar dacă nivelul de acid este prea scăzut (și pH-ul prea mare), vinul poate fi flasc și nestructurat. Semințele de struguri oferă, de asemenea, un indiciu: sunt ușor de mestecat când strugurii sunt copți.

În timp ce unii dintre cei mai experimentați profesioniști se bazează pe gust pentru a-i ghida când vine vorba de culesul viei, alții se bazează și pe tehnologie pentru a-i ajuta. Un refractometru portabil, folosit pentru a măsura nivelurile de zahăr, este o trusă obișnuită pentru viță de vie. Zahărul din struguri se măsoară în grade Brix, care este raportul dintre zahăr și soluția de zahăr. Cu cât sunt mai multe grame de zaharoză în 100 de grame de soluție, cu atât Brix-ul este mai mare. Strugurii de vin spumant sunt de obicei recoltați atunci când Brix este între 18° și 20°, în timp ce strugurii pentru vinurile mai dulci sunt de obicei recoltați când nivelurile Brix sunt între 19° și 25°.

Strugurii vor fi, de asemenea, evaluați în laboratoare pentru pH și niveluri titrabile (TA). Pe măsură ce strugurii se coc, pH-ul crește și acizii scad și ambele împreună oferă vinificatorului o idee despre aciditatea vinului. Pentru nivelurile de pH, ținta la recoltare pentru un vin roșu este de obicei între 3,3 și 3,5. Pentru un vin alb sau rose, 2,9 până la 3,3 este mai potrivit. Pentru acidul titrabil, o țintă bună pentru vinul roșu este, în general, 6,5 până la 7,5 grame pe litru, în timp ce vinul alb și trandafir pot scădea între 6,5 și 9 grame pe litru.

Alți factori de care se ține cont când vine vorba de perioada perfectă pentru culesul viei

Odată ce vinificatorii au luat în considerare toate cele de mai sus, există încă și alți factori suplimentare. De exemplu, strugurii copți într-o parte a viei nu indică neapărat strugurii copți pe întreaga podgorie, unele rânduri de viță de vie se pot coace mai repede, sau mai lent, din cauza expunerii la vânt sau la soare.

De asemenea, trebuie luat în considerare și tipul de struguri și stilul de vin. De exemplu, vinificatorii care produc un vin spumant în șampanie vor prefera ca strugurii lor să fie puțin mai puțin copți.

Este clar atunci că nu există o formulă magică care să ghideze vinificatorii în decizia lor de a începe culegerea. În schimb, totul se reduce la chimie, intuiție și, după cum spun și profesioniștii, multă experiență.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cum îți dai seama că e momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor de vin. Care sunt factorii pe care trebuie să îi ai în vedere
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Actualitate
Româncă din Italia, apel disperat! Autoritățile i-au luat bebelușul de 7 luni: “Caut avocat”
  • Româncă din Italia, apel disperat!
  • Autoritățile i-au luat bebelușul de 7 luni
Emisiuni TV
Star Matinal. Cum a decis Xonia să rămână în România. Cântăreața a lăsat Australia pentru meleagurile românești: „Am venit de la 19 ani” / VIDEO
  • Cum a decis Xonia să rămână în România
  • Cântăreața a părăsit Australia la 19 ani
Stiri interne
Cine sunt cei trei tineri morți în accidentul din Vaslui. Ionela și George urmau să se căsătorească
  • Cine sunt cei trei tineri morți în accidentul din Vaslui
  • Ionela și George urmau să se căsătorească
Showbiz intern
Andreea Veneciuc, mesaj dureros la trei luni de la moartea tatălui. Vedeta suferă în urma pierderii părintelui: „Nu-mi vine să cred” / FOTO
  • Andreea Veneciuc, mesaj dureros la trei luni de la moartea tatălui
  • Vedeta suferă în urma pierderii părintelui
Emisiuni TV
Star Matinal. Alessia, pregătită să îmbrace rochia de mireasă? Cântăreața, dezvăluiri din viața personală: „Va fi un norocos” / VIDEO
  • Alessia, pregătită să îmbrace rochia de mireasă?
  • Cântăreața, dezvăluiri din viața personală
Emisiuni TV
Star Matinal. Pepe, detalii despre nunta cu Yasmine Pascu. Cum va arăta marele eveniment: „E despre dragostea noastră” / VIDEO
  • Pepe, detalii despre nunta cu Yasmine Pascu
  • Cum va arăta marele eveniment
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
A transformat o dubă într-o locuinţă de lux, cu o investiţie de 140.000$. Cu cât vinde acum casa pe roţi
recomandare pe as.ro
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Romania TV
Doamne ferește! Ce tragedie! A murit Marian Stan!
Romania TV
Este jale mare în clanul Corduneanu. Ce face Beleaua Adrian după moartea liderului
recomandare pe antena3.ro
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer român pentru plinul la maşină
recomandare pe antena3.ro
Semne care indică o lipsă de Omega-3. Care sunt semnalele transmise de organism și ce afecțiuni se pot dezvolta
recomandare pe antena3.ro
Trucul care te ajută să ai un păr puternic și strălucitor. Ce trebuie să faci înainte de a aplica șampon
recomandare pe playtech.ro
Așa arăta Gabriela Firea în tinerețe. 100% nu o recunoști când dansa din buric
recomandare pe playtech.ro
Nicoleta Luciu, prinsă în fapt după anunțul despre DIVORȚ! A arătat TOT când credea că nu o vede nimeni
recomandare pe redactia.ro
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
recomandare pe redactia.ro
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
recomandare pe Ciao.ro
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe ProSport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
recomandare pe bzi.ro
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Categoria de români care va primi 10.000 de lei GRATIS!
recomandare pe dailybusiness.ro
Greșeala din trafic care te poate costa 55.000 de euro! Ce trebuie să NU faci!
recomandare pe Jurnalul.ro
4 zodii citesc gândurile. Pe acești oameni nu îi poți minți
recomandare pe a1.ro
Mireasa sezonul 9. Imagini cu plecarea Nataliei. Trei concurenți au refuzat să își ia rămas bun de la ea