De ce trebuie să mănânci legume în combinații cât mai colorate. Explicația nutriționistului Mihaela Bilic: ”Nu există...”
Legumele trebuie să se regăsească în alimentația tuturor oamenilor, fiind o sursă principală de nutrienți. Însă, pentru a avea parte de toate beneficiile pe care le pot aduce în organism, trebuie să știi cum să le combini. Conform nutriționistului Mihaela Bilic, ideal este să fie cât mai colorate. Iată de ce!
- Cum să alegi corect combinația de legume
- De ce aspecte trebuie să ții cont
Așa cum se întâmplă în cazul tututor alimentelor, există legume foarte sănătoase și legume cu mai puține beneficii pentru organism. Din acest motiv, trebuie să te asiguri că le vei consuma pe cele care aduc un aport semnificativ de proteine și nutrienți. Este foarte important modul în care alegi legumele pe care urmează să le mănânci.
De ce trebuie să mănânci legume în combinații cât mai colorate
Nutriționistul Mihaela Bilic și-a împărtășit sfaturile pentru sănătate în ceea ce privește consumul de legume. Mai exact, se important de știut că poți să mănânci oricât de multe legume dorești, căci acestea nu conțin multe calorii.
Este la fel de important de știut că pigmenții din legume sunt foarte benefici pentru organism.
Este vorba despre betacaroten și licopen. Cel din urmă se găsește în roșii și este benefic pentru protecția pielii împotriva razelor ultraviolete.
Cu cât sunt mai colorate și au un gust mai intens, cu atât legumele aduc tot mai mulți nutrienți și beneficii pentru organismul tău.
”Betacarotenul și licopenul sunt dependenți de grăsime.
Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți/ fitonutrienti- acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante!
Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza😜 Cu cât mâncăm mai multe legume, cu atât mai bine- ideal să fie cât mai intens și mai diferit colorate!
Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății.Printre ele avem beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu🥦🌶🥕 Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete🍅”, a scris Mihaela Bilic, pe Instagram.
Legumele care îngrașă
Contrar așteptărilor, există și legume care îngrașă. Din acest motiv, în cazul lor trebuie să ai grijă la cantitatea pe care o consumi și, mai ales în ce combinații. Pe lista legumelor cu un conținut mare de calorii se află morcovii, fasolea sau păstârnacul. Alături de alte ingrediente acestea pot fi o adevărată bombă calorică.