La ce să fii atent atunci când cumperi un pepene. Sfaturile oferite de Mihaela Bilic: ”Asta înseamnă că este copt”
Publicat pe 17.08.2023 la 18:22 Actualizat pe 17.08.2023 la 18:22
Pepenii verzi sunt un deliciu sănătos și răcoritor în timpul verii! Dacă petreci timp și efort să alegi un pepene verde și să-l feliezi, vrei să fie dulce și uimitor! Iată care sunt sfaturile oferite de Mihaela Bilic și la ce trebuie să fii atent atunci cand cumperi un pepene verde, pentru a te asigura, de fiecare dată, că va fi delicios.
- Cum să alegi cel mai bun pepene din piață sau de pe raftul din supermarket
- La ce trebuie să fii atent
- Sfaturile oferite de Mihaela Bilic
Istoria pepenilor verzi este una lungă. Există un cuvânt sanscrit pentru pepene verde, iar fructele sunt descrise în arta egipteană timpurie, indicând o vechime în agricultură de peste 4.000 de ani. Domesticarea și reproducerea selectivă au dus la fructe mari intens dulci, cu pulpă fragedă și mai puține semințe. Unele soiuri moderne „fără semințe” aproape că nu au semințe viabile.
Cum să alegi cel mai bun pepene din piață sau de pe raftul din supermarket
Pepenele verde este un fruct delicios care conține mulți nutrienți, are un conținut scăzut de calorii și nu conține grăsimi. Un pepene verde este aproximativ 92% apă conform specialiștilor. Fiecare mușcătură suculentă are niveluri semnificative de vitamina A, vitamina B6 și vitamina C, mult licopen, antioxidanți și aminoacizi. Pepenele verde conține chiar și o cantitate modestă de potasiu.
Mihaela Bilic a spus la ce trebuie să fii atent atunci cand cumperi un pepene verde, pentru a te asigura, de fiecare dată, că va fi delicios.
„Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon, cu condiția să fie rece și bine copt. Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi. Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt”, arată nutriționistul pe pagina sa de socializare.
Potrivit sfaturilor oferite de specialist, forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce.
”Nu nu ultimul rând, fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă. Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, mai spune medicul.
Ce se întâmplă dacă mănânci prea mult pepene?
Dacă sunt consumați în cantități rezonabile, pepenii nu ar trebui să producă efecte secundare grave. Cu toate acestea, un nivel ridicat de consum ar putea provoca un anumit disconfort. De exemplu, consumul a mai mult de 30 mg de licopen pe zi ar putea cauza greață, diaree, indigestie și balonare, potrivit Societății Americane de Cancer.
Consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi pepenele verde, poate fi tentant pentru cei care doresc să slăbească, însă specialiștii avertizează să nu ajungeți la extreme.