Laptele praf este de post? Din ce se face, de fapt, laptele praf
De cele mai multe ori, atunci când spunem lapte praf, ne gândim la bebeluși. Ei bine, acest aliment are o mulțime de alte întrebuințări, însă puține persoane știu există trei tipuri diferite pentru formulele de lapte. Iată din ce se face, de fapt, laptele praf și dacă este sau nu de post!
- Cum se fabrică laptele praf
- La ce se folosește laptele praf
- Cum putem înlocui laptele praf
De cele mai multe ori, în maternitățile din țara noastră, bebelușii sunt hrăniți cu lapte praf încă din primele ore de viață. Laptele praf are și multe alte întrebuințări, fiind un aliment cheie și pentru gospodine, în bucătărie.
Laptele praf este de post? Iată cum se fabrică
Multă lume se întreabă, mai ales în perioada postului, dacă laptele praf este sau nu de post. Ei bine, este obținut din lapte de vacă cu ajutorul unui proces destul de simplu, construit în două etape clare.
În primul rând, laptele este fiert, iar rezultatul obținut după evapoararea conținutului de apă devine lapte concentrat. Ulterior, laptele concentrat este pulverizat în particule fine într-un jet de aer fierbinte și astfel se elimină complet apa, rezultând laptele praf.
Așadar, laptele praf, dar și toate produsele care conțin acest ingredient, nu pot fi considerate produse de post.
La ce folosesc gospodinele laptele praf
În bucătărie, putem discuta despre două tipuri de lapte praf, întregi și degresate, iar diferența constă în procentajul de substanțe grase. Acesta conține o serie de vitamine, cum ar fi A, D, E și K, aducând mai multe beneficii imunității.
Pe lângă capitolul bebeluși, laptele praf este un aliment important și pentru gospodine. În general, bucătăresele folosesc laptele praf în diferite prăjituri, checuri, dar și pentru înghețată sau ruladă.
Cu ce se poate înlocui laptele praf în timpul postului
Pentru că laptele praf nu este un aliment de post, cei care simt totuși nevoia de a consuma lapte în perioada postului, îl pot înlocui cu lapte de soia sau lapte de migdale. În plus, laptele de migdale te poate ajuta să slăbești și conține mai puține calorii.
Pe de altă parte, laptele de soia îmbunătățește profilul lipidic din sânge, iar grăsimile din laptele din soia sunt, de cele mai multe ori, spre deosebire de cele din laptele normal, nesaturate și fără colesterol.