Profesor în nutriție: câte minute trebuie prăjiți cartofii ca să nu fie toxici! Îi poți mânca, dacă îi prepari așa
Cine nu iubește cartofii prăjiți?! Dar câți dintre cei care îi consumă frecvent știu exact cum ar trebui să îi gătească pentru a nu fi toxici. Felul în care îi prepari este esențial pentru sănătatea ta. Câte minute trebuie prăjiți, de fapt, cartofii, ca să nu fie toxici! Sfaturile oferite de un profesor în nutriție.
- Cât să prăjești cartofii ca să nu fie toxici
- Poți să îi mănânci dacă îi prepari astfel
Cartofii sunt legume rădăcinoase bogate în amidon care reprezintă o sursă de hrană de bază în multe zone ale lumii. Deși sunt poate unele dintre cele mai consumatr legume, sunt adesea considerate nesănătoase din cauza conținutului ridicat de carbohidrați și a faptului că sunt folosiți în industria fast-food.
Cât să prăjești cartofii ca să nu fie toxici
Potrivit unor studii, persoanele care consumă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână își dublează riscul de deces timpuriu în comparație cu cele care îi evită. Prof. Dr. Dan Vodnar a spus câte minute ar trebui să prăjești cartofii ca să nu fie toxici.
Potrivit specialistului, la prăjit este foarte important contactul alimentului cu uleiul și cu prăjeala în sine să fie de cât mai scurtă durată pentru a nu se infiltra grăsimea în aliment.
"Cartofii prăjiți, întotdeauna, dacă îi scufundăm, există și un studiu care spune că dacă tăiem cartofii prăjiți la 11 mm ar trebui prăjiți într-un ulei încins nu mai mult de 7 minute. Gătitul la abur, sunt cel mai mare fan al acestui gătit pentru că nutrienții acolo sunt de cea mai bună calitate și de asemenea, și la air fryer. Toate aceste tehnici de gătit cu căldură uscată. Nu usucă alimentul, dar e o metodă sănătoasă.", a spus Prof. Dr. Dan Vodnar în cadrul podcastului lui Damian Drăghici.
Cartofii sunt consumați pe scară largă sub formă de cartofi prăjiți și chipsuri
Despre cartofi se spune că ar contribui la obezitate, boli cardiovasculare și diabet.
Principalul motiv pentru aceasta este faptul că sunt consumați pe scară largă sub formă de cartofi prăjiți și chipsuri - alimente bogate în grăsimi care conțin o serie de compuși nesănătoși. Cartofii prăjiți sunt, de asemenea, frecvent asociați cu mâncarea fast-food.
Studiile observaționale leagă consumul de cartofi prăjiți și chipsuri de creșterea în greutate. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi pot conține, de asemenea, acrilamide și cantități mari de sare, care pot fi dăunătoare în timp, scrie healthline.com.