Rețeta veche de varză murată. Ce ingrediente secrete adăugau gospodinele pentru un gust desăvârșit
Publicat pe 04.09.2025 la 09:46 Actualizat pe 04.09.2025 la 12:46
Varza murată este una dintre rețelele cele mai vechi rețete din bucătăria românească. Varza murată a fost mereu pusă pe masa de sărbătoare crudă sau gătită. Iată cum se pune la butoi după rețeta veche!
- Rețeta veche de varza murată
- Ce ingrediente trebuie să folosești pentru o varză murată ca la bunici
Varza murată este unul dintre cele mai vechi preparate și se regăsește în fiecare an pe mesele românilor, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă, ceea ce face cu adevărat ca gustul să fie unul autentic este un secret al gospodinelor în ceea ce privește ingredientele alese.
Cum se pune varza murată
Pentru ca varza să se mureze după gustul vechi al gospodinelor, începutul este cel mai important! Se alege varza care apare în toamnă, cu frunze subțiri. Înainte de a pune varza la butoi, este importantă curățarea frunzelor din exterior, și se scobește cotorul. Ulterior, în funcție de preferințe, varza poate fi tăiată în bucăți sau lăsată întreagă.
Ulterior, se așază într-un butoi, alternând straturi de varză cu verdețuri uscate aromate (mărar, cimbru). Ulterior se toarnă o saramură preparată cu sare grunjoasă neiodata.
Reteta veche de varză murată
În trecut, femeile așezau în butoi totul stratificat: varză, hrean, gutuie, mărar, piper, muștar. Apoi se completă cu saramură rece, formată din sare grunjoasă nesărată și apă curată, de izvor. Ulterior, butoiul se așază într-un loc rece pentru fermentare, fie că vorbim despre o cămară sau despre un beci.
Ingredientele de adăugat în butoiul cu varză
Se pare că secretul unei verze murate cu gust delicios se află în ingredientele atens alese, dar și rețeta transmisă din generație în generație. Printre elementele gustoase pe care gospodinele le adăugau în butoiul cu varză se numără și: rădăcină de hrean, gutuia, crenguțe de mărar uscat și muștar.
Toate acestea se adaugă în butoi, stratificat, iar apoi, varza se lasă la fermentat. De sărbători, cu siguranță sigur cei care respectă această rețetă vor avea o varză murată exact ca la bunici!