Câtă drojdie se pune la pâine, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Există zeci de rețete diferite de pâine, și aici ne referim doar la cele pentru pâinea simplă, dar sunt și greșeli pe care le fac unele gospdine. Cantitatea de drojdie pe care o punem poate schimba și chiar strica tot aluatul, astfel că este important să știm câtă drojdie se pune, de fapt, la pâine.
- Ce cantitate de drojdie se pune la pâine
- Ce greșeală fac unele gospodine
Drojdia este un ingredient esențial pentru pâine și produse de panificație, dar ce e prea mult sau prea puțin strică. Astfel, este bine să știm cum să reglăm cantitatea de drojdie în funcție de cantitatea de făină și tipul pe care îl folosim. Vezi câtă drojdie se pune, de fapt, la pâine!
Câtă drojdie se pune la pâine, de fapt
Cantitatea de drojdie se schimbă în funcție de cantitatea de făină pe care o folosim și de tipul de drojdie. Multe gospodine fac greșeala de a pune aceeași cantitate de rojdie proaspătă ca cea pe care o pun în cazul celei uscate. Totuși, lucrurile nu funcționează așa, iar cantitatea de drojdie proaspătă trebuie să fie mai mare decât cea de drojdie uscată, pentru a fi echivalentul ceii din urmă, care este mai concentrată.
Astfel, la un kilogram de făină, trebuie să urmezi o rețetă care să includă următoarele gramaje: 625 ml de apă călduță, 21 g de drojdie uscată sau 30 g de drojdie proaspătă, 2 linguri de zahăr, 1 lingură de sare.
Poți pune și mai puțină drojdie usact, până la 14 grame, dar este mai bine să folosești 21, pentru a te asigura că pâinea va crește frumos.
Începi prin a pune făina într-un vas și faci o adâncitură mică în mijloc. Adaugi apoi în centru drojdia frecată cu sare, zahăr și apă. După omogenizarea ingredientelor, aluatul îl vei lăsa la dospit într-un loc cald, cu o folie alimentară deasupra sau un prosop pentru 30 de minute.
Atunci când volumul aluatului s-a dublat, mai frămânți o dată ca să iasă aerul, modelezi pâinea, apoi mai lași la dospit alte 20 de minute. Așezi în tava unsă cu ulei și lași la copt o jumătate de oră aproximativ, la 180 de grade C.
În momentul în care pâinea se rumenește, se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Cuptorul se preîncălzește la 160°C și odată cu introducerea aluatului în cuptor se pune și o oală plină cu apă. Aburul format o să pătrundă în coca lăsată la copt și va frăgezi pâinea.