Ciuperci de post. Rețete pentru toate gusturile
Atunci când ținem post e foarte important să avem o alimentație cât mai sănătoasă bogată în fructe și legume, iar ciupercile chiar își au locul în această perioadă de post. Vă prezentăm mai multe rețele cu ciuperci pentru toate gusturile.
- Rețețe cu ciuperci pentru perioada postului
- Cele mai gustoase preparate făcute gătite într-un timp record
Cum alegi cele mai bune ciuperci
Ciupercile sunt foarte gustoase indiferent de soiul din care fac parte, ele împărțindu-se în numeroase forme, însă e important ca atunci când vrei să gătești să știi cum se le alegi.
În general, ciupercile de pădure, cele denumite și bureți, sunt cele mai gustoase, asta în timp ce ciupercile albe champignon, dar și cele gri, au un gust mai fad. Totuși, ele sunt cele mai des întâlnite în comerț.
Cum se curață ciupercile înainte de a fi gătite
Multe întrebări au fost de-a lungul timpului dacă ciupercile se spală sau nu, asta deoarece ele conțin aproximativ 80% apă în compoziția lor și se spune că dacă le speli se vor umfla.
Totuși, înainte de a le găti e important să le speli întregi, înainte de a fi tăiate. Spală-le ușor sub un jet de apă scurt și lasă-le să se scurgă.
Înainte de a le găti, ele trebuie să fie curățate de pământ cu o perie, după care le poți taia pe tocător cu un cuțit, în funcție de cât de subțitiri doriți.
Ciulama de ciuperci de post
Ingrediente
- 1 kg ciuperci,
- o ceapă,
- un morcov mic,
- 1-2 catei de usturoi,
- 3-4 linguri ulei
- sare, piper, nucșoară, mărar și pătrunjel proaspăt și o lingură de făină
Mod de preparare
Într-o cratiță se adaugă uleiul, morcovul ras, 50 ml de apă, dar și ceapa tocată mărunt.
Se lasă la foc mic, până când apa scade, iar apoi se adaugă ciupercile tăiate felii. Înainte de a se pune capacul, se presară sare. Când apa a scăzut din nou, se amestecă o lingură de făină cu 100 ml de apă și se toarnă peste ciuperci.
Se adaugă piper, nucșoară și usturoiul. La final, se presară verdeață proaspătă și se poate servi cu pâine sau mămăliguță.
Supă de ciuperci de post
Ingrediente
- 400 g ciuperci
- 2-3 morcovi
- 1 ţelină
- 1 păstârnac
- 1 ceapă
- 1 fir de praz
- 2 linguri ulei
- 200 ml roşii decojite în suc de roşii
- 1 lingura orez
- 1 căţel de usturoi
- sare
- piper
- 1 legatura pătrunjel şi ţelină verde
Mod de preparare
Se vor tăia morcovii, păstârnacul, țelina și prazul, asta după ce au fost spălate și se vor toca mărunt. Apoi se pun la fiert în maxim 2,5 litri de apă cu un praf de sare.
Se călesc separat ciuperciile într-un alt vas, după ce au fost tăiate felii. Se vor stinge cu 2-3 linguri de supă de legume, se pune un praf de sare și se vor lăsa să fiarbă înăbușit aproximativ 5 minute.
Ciupercile se adaugă în supă și se acoperă lăsând să fiarbă 30 de minute. Se adaugă după acest timp usturoiul tocat mărunt, orezul, iar la sfârșit sucul de orșii și roșiile tăiate cubulețe. Se mai lasă 10 minute la fiert și se adaugă la final verdeața.
Salată de ciuperci de post
Ingrediente
- 500 g ciuperci (ideal doar palariile, mai mari, dar merg si piciorusele)
- jumătate legatură patrunjel verde
- -sare mare
- -piper
- zeama de lamaie – 1-2 lingurițe
- 1 lingură ulei de masline
Mod de preparare
Ciupercile se spală și se îndepărtează piciorul, după care se vor tăia în felii groase, cam de jumătate de cm. Se pun la încins într-o tigaie, nu înainte de a se pune sare mare și peste ea să fie așezată.
Se lasă 5 minute la foc mediu, apoi se întors pe partea cealaltă și se mai lasă 3,4 minute. Ele trebuie să fie copate, însă nu să se ardă.
Ciupercile coapte se amestecă într-un caston împreună cu sucul de lămâie, pătrunjelul tăiat mărtunt, uleiul de măsline și piperul proaspăt măcinat. Salata poate fi servită și caldă, dar e bună și rece.
Ciuperci de post la cuptor
Ingrediente
- 8 ciuperci foarte mari (champignon brune)
- 1 ceapa mica
- 2 linguri morcov ras
- 1/2 ardei kapia sau ardei gras rosu
- 6-7 linguri ulei
- 14/4 legatura mara
- 2 catei usturoi pisati
- sare
- piper proaspat macinat
- 1 varf cutit boia picanta
- 1 varf cutit nucsoara macinata
- 1 varf cutit scortisoara
Mod de preparare
Se încălzește cuptorul la 200 de grade, se curăță morovul, apoi va fi dat prin răzătoarea cea mică. Se va toca ceapa mărunt, iar apoi jumătate din ardeiul kapia cubuțele.
Se vor turna 3 linguri de ulei într-o tigaie pusă la încins și se va căli ceapa, morcovul și ardeiul. Ciupercile se vor cuțăra, se spală codițele și vor fi tocate și ele. Codițele se pun peste legumele călite.
Se adaugă sare, piperul, boia, nucșoară și scorțișoară și continuă să fie călite alte două minute. Se pune pătrunjelul tocat, se adaugă usturoiul pisat și se amestecă timp de 20-30 secunde.
Compoziția formată va fi umplută în ciuperci, după care ele vor fi puse într-o tavă peste care va fi turnat uleiul rămas în tigaie. Se vor coace la cuptor 15-20 de minute.
Ciuperci de post la tigaie
Ingrediente
- 500 g ciuperci proaspete tip champignon sau de pădure
- 3-4 fire ceapă verde sau praz
- 1 cățel de usturoi
- sare
- piper
- 1-2 linguri de ulei sau 1 lingură de ulei și 20 g unt
- ½ linguriță chimen
Mod de preparare
Ciupercile se curăță, se spală și se șterg, după care dacă sunt mici se pun într-o cratiță cu aproximativ 50 de ml de apă, iar dacă sunt mai mari vor fi tăiate cubulețe.
În cratiță se vor amesteca cu jumătate de linguriță de sare și jumătate de linguriță de chimen, după care cratița va fi pusă la fiert aproximativ 5 minute.
În tot acest timp vom tăia ceapa, iar după ce ciupercile au fost luate de pe foc vor fi puse într-o tigaie cu 2 linguri de ulei , până când vor începe să sfârâie, semn că apa s-a evaporat.
Se adaugă peste ele ceapa verde, încă un praf de sare , după care focul va fi stins. Se va pune pe deasupra piper negru proaspăt măcinat, dar și usturoiul zdorbit, în funcție de gust.
Ciuperci de post pane
Ingrediente
- ciuperci champinion
- sare
- piper
- făina albă
- apa minerală
- pesmet
- ulei pentru prajit
Mod de preparare
Se vor spăla ciupercile și se vor lăsa la scurs, după care se vor condimenta cu sare și piper.
În tot acest timp se va amesteca făina cu apă minerală, dar și sare, astfel încât de rezulte un aluat precum o smântână mai groasă.
Ciupercile se vor da prin această compoziție, după care prin pesmet și ulterior se vor pune în uleiul bine încins în tigaie. Se vor prăji pe ambele părți, iar după răcire vor putea fi servite.
Reteta de paste cu ciuperci de post
Ingrediente
- 1/2 pachet paste
- 200-250 gr ciuperci
- 1 buc ceapă albă mică
- 3-4 căței usturoi
- după gust mărar, oregano, busuioc
- 200 ml lapte de soia
- 1 linguriță făină
- după gust sare, piper
- după gust ulei de măsline
Mod de preparare
Pastele se vor fierbe conform indicațiilor de pe ambalaj, iar între timp se va pune ceapa și usturoiul al călit în 3 linguri de ulei până când ceapa devine aurie. Se adaugă o linguriță de făină și ulterior se pune laptele de soia.
Ciupercile proaspete trebuie prăjite puțin în ulei, iar după ce sosul preparat s-a îngroșat se vor adăuga acestea cu mărarul, oregano și cu sare și piper, în funcție de gust. Se adaugă zeamă de lămâie.
Ele vor fi ulterior turnate peste pastele fierte, iar de deasupra lor va fi presărat busuioc tocat.