Gem de prune cu nuci. Rețete simple cu și fără zahăr
Mulți spun despre prune că sunt miracole pentru sănătate, și că e extrem de bine să le consumăm. Se pare că, prunele, pe lângă faptul că sunt niște fructe gustoase, ne ajută să ne menținem atât corpul, cât și mintea, sănătoase. Sunt o importantă sursă de vitamina C, A, K, potasiu și fibre. Dacă nu vă place să le consumați proaspăt culese din copac, noi vă propunem o rețetă de gem de prune cu nuci. Rețete simple cu și fără zahăr.
- Gem de prune cu nuci
- Gem de prune simplu și bun, 100% natural
- Care sunt ingredientele necesare pentru rețetă
Ca să vă iasă un gem reușit, aveți nevoie de prune foarte bine coapte. De asemenea, dacă vreți să obținețu un gust mai bun și mai aromat, puteți folosi mai multe soiuri de prune.
Gem de prune cu nuci fără zahăr
Ingrediente:
- 7 kg prune;
- aproximativ 600 g miez de nucă tocat mărunt;
Mod de preparare:
Folosiți oală cât mai mare, cu fund dublu sau cât mai gros. De preferat să aveți și capac la ea, dacă nu, o veți acoperi cu folie de aluminiu.
Spălați prunele și îndepărtați sâmburii, apoi le puneți în oală, pe aragaz, la foc mediu. Amestecați din când în când, să nu se prindă fructele de fundul vasului. Cam în jumătate de oră, prunele își vor lăsa sirop.
Porniți cuptorul să se încălzească la 190 de grade și băgați cratița în cuptor, acoperită cu capac sau cu folie de aluminiu ca să nu "sară" gemul în timpul fierberii.
Din când în când, la interval de 30 de minute, amestecați cu o lingură de lemn și verificați consistența gemului. Cam după 4 ore de stat la cuptor gemul ar trebui să fi scăzut la aproape jumătate din volumul inițial și să se fi îngroșat simțitor.
Dacă sunteți mulțumiți de consistența gemului (atenție, luați în calcul că gemul rece se mai întărește!), adăugați miezul de nucă, amestecați și turnați gemul în borcane.
Dacă doriți o textură mai fină, puteți mixa gemul cu un blender vertical înainte de a-l turna în borcane.
Înfiletați capacele și răsturnați borcanele cu fundul în sus. Se va crea vacuum care va contribui la conservarea în siguranță a gemului. După 5 minute, întoarceți borcanele în poziția normală, acoperiți-le cu o pătură groasă și lăsați-le să se răcească lent până a doua zi, apoi depozitați-le în cămară. Gemul astfel preparat ține perfect până vara viitoare.
Gem de prune cu nuci - rețeta cu puțin zahăr
Ingrediente:
- 2,5 kg prune (cântărite fără sâmburi);
- 750 g zahăr;
- 250 g miez de nucă;
Mod de preparare:
Spălați prunele și îndepărtați sâmburii, apoi le puneți în oală, pe aragaz, la foc mediu. Adăugați zahărul peste ele. Miezul de nucă este mai gustos dacă în prăjiți puțin în tigaie. Amestecați cu atenție ca să nu se prindă. Cu ajutorul termometrului puteți verifica temperatura – trebuie să ajungă la 105° C. Adăugați apoi nucile(lăsate destul de mari) și lăsați să mai fiarbă puțin, timp în care amestecați încontinuu. Apoi opriți focul. Îl puneți în borcane și apoi e pregătit pentru cămară.
Care e diferența între gem de prune și magiun
Foarte multă lume se întreabă care este diferența între gem de prune și magiun. Ei bine, răspunsul este unul foarte simplu. Gemul conține zahăr și se fierbe puțin, în timp ce magiunul nu conține zahăr și se fierbe multă vreme. Prepararea gemului de prune durează în jur de 40 de minute - o oră. Magiunul necesită mult mai mult timp, între 6 și 8 ore.
Citește și Prăjitură răzuită cu gem de prune - rețeta simplă și delicioasă pentru vară