Prăjitură răzuită cu gem de prune - rețeta simplă și delicioasă pentru vară
Această rețetă este una tradițională, din cartea bunicii. Nu ai cum să dai greș cu ea și toți membrii familiei tale o vor adora. Am pregătit pentru tine atât rețeta clasică, cât și cea de post. Iată cum să prepari cea mai delicioasă prăjitură răzuită cu gem de prune! Nu trebuie să petreci prea mult timp în bucătărie.
- Rețetă de prăjitură răzuită cu gem de prune
- Prajitură răzuită cu gem de prune pentru post
- Rețeta pas cu pas
Multora le aduce aminte de copilărie. Acest desert este pe placul tuturor și se poate folosi gem de prune sau chiar magiun.
Rețetă de prăjitură răzuită cu gem de prune
Ingrediente
- 3 ouă
- 1 cană zahăr
- 1 cană ulei
- 2 lingurițe esență de rom
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 1 pliculeț praf de copt
- 1 linguriță sare
- 800 gr făină
- 400 gr gem prune
Mod de preparare
1. Se mixează foarte bine ouăle și zahărul până când zahărul se topește complet.
2. Se adaugă uleiul, esențele de rom și vanilie, praful de copt și sarea și se mixează din nou. Se presară făină peste și se amestecă.
3. Se unge o tavă cu ulei și se tapetează cu făină și se pornește cuptorul.
4. Un sfert de cocă se păstrează pentru ras și restul se pune în tavă și se întinde. Se unge apoi cu gemul de prune.
5. Se rade coca deasupra și se pune la cuptor timp de aproximativ o oră la 180 de grade Celsius. Se scoate și se presară cu zahăr vanilat.
Prajitură răzuită cu gem de prune pentru post
Ingrediente
- 250g margarină
- 150g zahăr
- 100ml apă rece
- 550g făină
- un plic praf de copt
- esență de lămâie
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- un praf de sare
- 400g gem de prune
- 50g nucă
Mod de preparare
1. Se amestecă margarina la temperatura camerei cu zahărul, zahărul vanilat și esența de lămâie.
2. Se adaugă apa și se mai amestecă câteva minute.
3. Se amestecă făina cu praful de copt și se încorporează treptat în amestecul de margarină. Un sfert din aluat se învelește într-o folie. Se lasă la congelator până când se întărește foarte bine.
4. Restul de aluat se întinde într-o tavă pentru prăjituri. Gemul de prune se amestecă cu nuca. Se întinde gemul peste foaia de aluat din tavă. Aluatul congelat se rade pe deasupra.
5. Prăjitura se coace la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, aproximativ 25-30 de minute.