Rețeta de mucenici muntenești a Roxanei Blenche. Cum să prepari un desert tradițional ca la carte pentru luna martie
Mucenicii se sărbătoresc an de an la data de 9 martie atunci când Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Însă, gospodinele desăvârșite își pregătesc încă de pe acum rețetă preferată a acestui desert. Iată rețeta de mucenici muntenești a Roxanei Blenche. Cum să prepari un desert tradițional ca la carte pentru luna martie.
- Rețeta de mucenici muntenești a Roxanei Blenche
- Desertul tradițional specific lunii martie
Știm despre mucenici că au o origine profund înrădăcinată în istoria și cultura românească, fiind un desert tradițional pregătit în mod special pentru sărbătoarea de 9 Martie, dedicată Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.
Mai mult decât atât, mucenicii moldovenești sunt o parte esențială a patrimoniului culinar românesc. Aceștia sunt preparați într-un mod specific, fiind împletiți în formă de 8, copți la cuptor, însiropați și apoi presărați cu nucă măcinată. Ei se servesc calzi și au o aromă inconfundabilă.
Rețeta de mucenici muntenești a Roxanei Blenche
Pentru că în martie se sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici din Sebastia, multe gospodine știu că este important să facă desertul „simbol” cu această ocazie.
Ingrediente
- - 6 linguri de zahăr brun;
- - 2 l de apă;
- - 1 baton de scorțișoară;
- - 1 păstaie de vanilie;
- - 2 plicuri de zahăr vanilinat;
- - 1 esență ce rom;
- - 5 ouă;
- - 1 lingură de faină;
- - 5 linguri de zahăr tos;
- - 500 ml de lapte;
- - unt;
- - banană.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă de mucenici moldovenești după rețeta Roxanei Blenche, trebuie în primul rând să pui șase linguri de zahăr brun într-o cratiță, cu 2 litri de apă.
Tot acum se adaugă și un baton de scorțișoară, o păstaie de vanilie tăiată în două bucăți, două plicuri de zahăr vanilinat și 5 mililitri de esență de rom. Întreagacompoziție va fi lăsată acum la fiert. lăsăm totul la fiert.
În acest timp, se separă patru ouă, se păstrează doar gălbenușul, care vor fi puse într-o altă cârtiță, iar peste ele se adaugă o lingură de faină cu vârf, cinci linguri de zahăr și se amestecă totul foarte bine. Acum va fi adăugat și lapte și se lasă la fiert.
"Șase linguri de zahăr brun, pe care le punem într-o cratiță, punem 2 litri de apă, adăugăm un baton de scorțișoară, o păstaie de vanilie pe care o tăiem în două bucăți, o pun în apă, două plicuri de zahăr vanilinat, 5 mililitri de esență de rom și lăsăm totul la fiert.
Între timp, se separă patru ouă, lăsăm doar gălbenușul, pe care le punem într-o altă cârtiță. Peste gălbenușurile de ouă adăugăm o lingură de faină cu vârf, cinci linguri de zahăr și amestecăm totul foarte bine. După care adăugăm 500 ml de lapte și lăsăm totul la foc.", a spus Roxana Blenche, pe TikTok.
Apoi, după ce apă a început să fiarbă, se pregătesc mucenicii, care se adaugă în apă cu zahăr și se lasă totul la fiert pentru un timp de 8 minute.
Urmează pasul în care se va adăuga coaja de la o lămâie, de la o portocală și 400 g nucă. După aceea, se lasă 2 ore cu capacul pus, la fiert.
În continuare, într-o tigaie se adaugă un cubuleț de unt, banana, o lingură de zahăr și se lasă totul până se caramelizează, iar preparatul este gata.
"După ce apa a început să fiarbă, pregătim mucenicii, pe care îi adunăm în apă cu zahăr și lăsăm totul la fiert pentru un timp de 8 minute. Apoi punem coaja de la o lămâie, de la o portocală și 400 g nuca. Lăsăm apoi 2 ore cu capacul pus la fiert. Între timp, lăsăm să se îngroașe compoziția. Într-o tigaie punem un cubuleț de unt, banana, o lingură de zahăr și lăsăm totul până se caramelizează. După care punem mucenicii în bolul de servire, adăugăm un polonic de cremă de vanilie și gata. Trebuie să încercați și voi.”, a mai adăugat Roxana Blenche.