Rețeta de murături a lui Orlando Zaharia, de la Chefi la cuțite. Poate fi folosită pentru varză și castraveții murați
Orlando Zaharia are cea mai delicioasă rețetă de murături. Juratul de la Chefi la cuțite te invață cum să gătești castraveții murați sau varza murată, cu doar câteva ingrediente. Iată secretele celebrului chef.
- Cum gătește Orlando Zaharia cele mai delicioase murături
- Cheful și-a împărtășit secretele
Orlando Zaharia este unul dintre cei mai talentați chefi din România. De această dată a decis să își împărtășească secretele sale în materie de murături. Orlando Zaharia folosește o rețetă smplă, dar foarte utilă pentru cei care își doresc să aibă parte de castraveți murați delicioși. Poate fi folosită și pentru varza murată.
Rețeta lui Orlando Zaharia pentru muraturi
A început sezonul rece, iar românii și-au pregătit borcanele cu murături. Sezonul murăturilor nu a trecut, motiv pentru care trebuie să încerci rețeta de murături a lui Orlando Zaharia, pe care o folosea și bunica lui.
În acest fel pot fi murați castraveții, dar și varza. Ingredientele sunt generale și puține, astfel că ele sunt tot ce ai nevoie pentru a obține murături delicioase. Rețeta este simplă și gata în câteva minute, astfel că nu au nevoie de foarte mult timp la dispoziție.
Castraveții și varza se pot mura în două feluri. Fie în apă și sare, sau în oțet. Pentru cele în apă și sare ai nevoie de o lingură de sare la un litru de apă, iar cantitatea trebuie adaptată în funcție de câte borcane pregătești.
Murăturile în oțet se gătesc dintr-un litru de oțet amestecat cu jumătate de litru de apă. În borcane se mai adaugă hrean, boabe de piper și foi de dafin. Aceste două metode de a găti murăturile pot fi folosite atât pentru castraveți, cât și pentru varză.
”Pentru murături, există două variante: unele cu apă și sare - la un litru de apă, avem o lingură de sare; unele cu oțet, care trebuie amestecat cu apă - un litru de oțet și jumătate de litru de apă, iar eu adaug foi de dafin, boabe de piper și hrean. Rețeta cu sare o folosesc pentru varză murată și castraveți murați, în special, mai puțin pentru gogoșari”, a declarat Orlando Zaharia.
De ce se adaugă boabe de porumb în varza murată
Orlando Zaharia a mărturisit că bunica lui obișnuia să pună în varza murată atât frunze de porumb, cât și boabe de porumb. Acestea ajută apa din borcane să se mențină limpede și este recomandat ca boabele de porumb și frunzele să fie oprite deoparte încă din timpul verii.
De asemenea, Orlando Zaharia a dezvăluit și ce trebuie să adaugi dacă vrei să te bucuri de castraveți murați crocanți pe tot parcursul iernii.
”Bunica mea, de exemplu, la murăturile cu varză punea atât boabe de porumb, cât și frunze de porumb, pe care le oprea încă din timpul verii, când se cocea; le adăuga printre foile de varză, pentru ca zeama să iasă foarte limpede, alături de tulpini de mărar uscat. Așa se făceau, odinioară, niște rețete minunate, sincere. În momentul în care voia să facă gogoșari, îi pregătea cu oțet, în care adăuga și ceva picant, niște linguri de miere sau zahăr, pentru un gust dulceag. Un lucru interesant la castraveții pe care îi pregătea este faptul că punea crenguțe de cireș sau de vișin, ca să aibă un gust extraordinar și să fie crocanți”, a declarat Orlando Zaharia, de la Chefi la cuțite.