Live acum Petrecem în familie
Prime time 19:00/ Petrecem în familie
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețetă de panettone ca la carte. "Cozonacul italian" poate fi servit în orice perioadă din an

Rețetă de panettone ca la carte. "Cozonacul italian" poate fi servit în orice perioadă din an

Publicat pe 23.04.2023 la 19:43 Actualizat pe 23.04.2023 la 19:43

Panettone este un cozonac de origine italiană. Mai exact, în acesta se adaugă fructe uscate și, după plăcere, ciocolată. Acest aliment, preparat des de gospodine, este iubit în toată lumea, iar din Italia se exportă anual milioane de astfel de cozonaci. Cum se prepară panettone ca la carte.

Rețetă de panettone ca la carte

profimediaimages.ro

Panettone nu se face greu, însă durează destul de mult timp, motiv pentru care iubitorii acestui desert preferă să îl cumpere direct de la supermarket. Mai exact, este vorba despre trei procese, asta pentru că trebuie dospit pentru o perioadă mai lungă de timp și de de mai multe ori.

Rețetă de panettone ca la carte

Ingrediente

Primul aluat (l-am pornit seară)

-25 de grame de drojdie proaspătă;

-125 de grame de zahăr;

-1 plic de zahăr vanilat;

-6 gălbenușuri crude;

-2 linguri de albuș de ou;

-150 de ml. de apă (eu am pus lapte călduț);

-135 de grame de unt moale;

-500 de grame de făină albă.

Al doilea aluat (dimineață devreme)

-primul aluat care a dospit peste noapte;

-125 de grame de zahăr;

-10 grame de miere de albine;

-50 de grame rom sau cognac (în care au stat peste noapte stafidele);

-6 gălbenușuri crude;

-250 de grame de făină albă;

-10 grame de sare (o linguriță bună, cu vârf - cel mai bine o cântăriți);

-125 de grame de unt moale;

-100 grame de stafide înmuiate în cca. 50-60 ml. de rom sau cognac (eu am folosit amestec de 40ml cognac și 10ml rom Stroh - are o aromă trăznet);

-3 linguri de coajă de portocală confiată și tocată mărunt (din producție proprie).

Glazură

-80g zahăr pudră;

-2 albușuri crude;

-80g migdale măcinate fin;

-50g migdale întregi;

-50g zahăr granulat mare, pentru decor.

Mod de preparare

Astfel, pentru primul aluat se freacă drojdia într-o ceșcuță cu laptele călduț. În castronul robotului de bucătărie se așează 3 gălbenușuri, zahărul tos, vanilia și se mixează pentru aproximativ 2-3 minute. Se adaugă drojdia cu laptele din ceșcuță și se amestecă iar. Se pune și făînă și se mixează totul pentru circa 10 minute.

Apoi, se adaugă restul de 3 gălbenușuri și cele 2 linguri de albu, la care se frământă totul tot pentru aproximativ 10 minute. Apoi, se adaugă și cubulețe din untul moale și se frământă în continuare.

Se pune aluatul într-un bol și se lasă la rece până a două zi. Deasupra se pune o pungă de plastic. Tot seară se pun stafidele la înmuiat într-un amestec din 40ml cognac și 10ml rom Stroh și se acoperă cu folie de plastic că nu cumva să mi se evapore alcoolul în care stau.

Pentru al doilea aluat se transferă aluatul inițial înapoi în vasul mixerului. Se pun apoi stafidele. Se frământă bine totul și se adaugă alcoolul, 3 din cele 6 gălbenușuri, zahărul și mierea. Imediat ce acestea au fost încorporate se pun și cele 250g de făină și cele 10g de sare. Apoi, se adaugă restul de 3 gălbenușuri și bucățelele de unt moale.

Pentru ultima frământare se adaugă stafidele și coajă confiată tocată de portocale și se încorporează totul timp de aproximativ 10 minute. Întreg aluatul se lasă la dospit pentru circa 60 de minute.

Glazura panettone

Se pregătesc sâmburii de caise. Într-o crăticioara se pune puțină apă la fiert și se fierb câteva secunde sâmburii.

Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se scot cozonacii de la adăpost și se adaugă în mod egal glazura peste ei. După care se adaugă, din nou la cuptor unde se coc pentru 45 de minute la 180 de grade Celsius.

După alte 15 minute se acoperă cozonacii cu foaie de hârtie de copt și în total se lasă 60 de minute la copt.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Rețetă de panettone ca la carte. "Cozonacul italian" poate fi servit în orice perioadă din an
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Beauty & Lifestyle
Semnele care îți arată că nu consumi suficiente proteine. La ce trebuie să fii atent 
  • Semnele care îți spun că nu ai suficientă proteină în dietă
  • Cum să recunoști un deficit
Showbiz intern
Transformarea prin care a trecut Gheorghe Gheorghiu la 71 de ani. Cum arată artistul după ce a slăbit 25 de kilograme
  • Cum arată Gheorghe Gheorghiu după ce a slăbit 25 de kilograme
  • Transformarea prin care a trecut artistul în vârstă de 71 de ani
Showbiz international
O influenceriţă în vârstă de 24 de ani a fost ucisă de iubit. Tânăra era mamă a doi copii
  • Sfârșit tragic pentru o influenceriță în vârstă de 24 de ani
  • A fost ucisă de iubit
  • Tânăra era mamă a doi copii
Stiri internationale
Un avion a luat foc, după ce s-a prăbușit peste o casă, în SUA. Toți pasagerii și-au pierdut viața
  • Un avion a luat foc, după ce s-a prăbușit peste o casă, în SUA
  • Toți pasagerii și-au pierdut viața
Stiri internationale
Alte două cutremure mari au avut loc în Myanmar, după seismul de 7,7. Peste 1700 de persoane și-au pierdut viața
  • Myanmar lovit de două cutremure
  • Peste 1.700 de morți și daune masive după seismul de 7,7
Beauty & Lifestyle
Cea mai bună destinație pentru nomazii digitali. Cât este de accesibilă
  • Cea mai bună destinație pentru nomazii digitali
  • Cât este de accesibilă
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
O femeie de 42 de ani a murit după ce maşina s-a izbit de un camion parcat, în Dolj. Şoferul nu a văzut semnalizarea
recomandare pe as.ro
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
recomandare pe antena3.ro
Hetty Green, miliardara care a trăit ca o cerșetoare: avea o rochie și o spăla doar unde era mai murdară, ca să economisească săpun
recomandare pe antena3.ro
Un organism străvechi, dovedit iniţial a fi un tip de ciupercă, ar putea fi o formă necunoscută de viaţă, arată un nou studiu
recomandare pe antena3.ro
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care o avem
recomandare pe playtech.ro
Momente grele pentru Lidia Buble! A trebuit să ia măsuri drastice, s-au implicat și surorile ei
recomandare pe playtech.ro
Planta iubită de toţi românii pe care nu ai voie să o culegi în Germania. Deja s-au dat amenzi
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe Ciao.ro
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în urmă doi copilași
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
recomandare pe dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
recomandare pe Jurnalul.ro
Top cele mai norocoase zodii. Cine se află în fruntea clasamentului
recomandare pe a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”