Live acum Știrile Antena Stars - Best of
Prime time 19:00/ Petrecem in familie (r)
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețetă de panettone ca la carte. "Cozonacul italian" poate fi servit în orice perioadă din an

Rețetă de panettone ca la carte. "Cozonacul italian" poate fi servit în orice perioadă din an

Publicat pe 23.04.2023 la 19:43 Actualizat pe 23.04.2023 la 19:43

Panettone este un cozonac de origine italiană. Mai exact, în acesta se adaugă fructe uscate și, după plăcere, ciocolată. Acest aliment, preparat des de gospodine, este iubit în toată lumea, iar din Italia se exportă anual milioane de astfel de cozonaci. Cum se prepară panettone ca la carte.

Rețetă de panettone ca la carte

profimediaimages.ro

Panettone nu se face greu, însă durează destul de mult timp, motiv pentru care iubitorii acestui desert preferă să îl cumpere direct de la supermarket. Mai exact, este vorba despre trei procese, asta pentru că trebuie dospit pentru o perioadă mai lungă de timp și de de mai multe ori.

Rețetă de panettone ca la carte

Ingrediente

Primul aluat (l-am pornit seară)

-25 de grame de drojdie proaspătă;

-125 de grame de zahăr;

-1 plic de zahăr vanilat;

-6 gălbenușuri crude;

-2 linguri de albuș de ou;

-150 de ml. de apă (eu am pus lapte călduț);

-135 de grame de unt moale;

-500 de grame de făină albă.

Al doilea aluat (dimineață devreme)

-primul aluat care a dospit peste noapte;

-125 de grame de zahăr;

-10 grame de miere de albine;

-50 de grame rom sau cognac (în care au stat peste noapte stafidele);

-6 gălbenușuri crude;

-250 de grame de făină albă;

-10 grame de sare (o linguriță bună, cu vârf - cel mai bine o cântăriți);

-125 de grame de unt moale;

-100 grame de stafide înmuiate în cca. 50-60 ml. de rom sau cognac (eu am folosit amestec de 40ml cognac și 10ml rom Stroh - are o aromă trăznet);

-3 linguri de coajă de portocală confiată și tocată mărunt (din producție proprie).

Glazură

-80g zahăr pudră;

-2 albușuri crude;

-80g migdale măcinate fin;

-50g migdale întregi;

-50g zahăr granulat mare, pentru decor.

Mod de preparare

Astfel, pentru primul aluat se freacă drojdia într-o ceșcuță cu laptele călduț. În castronul robotului de bucătărie se așează 3 gălbenușuri, zahărul tos, vanilia și se mixează pentru aproximativ 2-3 minute. Se adaugă drojdia cu laptele din ceșcuță și se amestecă iar. Se pune și făînă și se mixează totul pentru circa 10 minute.

Apoi, se adaugă restul de 3 gălbenușuri și cele 2 linguri de albu, la care se frământă totul tot pentru aproximativ 10 minute. Apoi, se adaugă și cubulețe din untul moale și se frământă în continuare.

Se pune aluatul într-un bol și se lasă la rece până a două zi. Deasupra se pune o pungă de plastic. Tot seară se pun stafidele la înmuiat într-un amestec din 40ml cognac și 10ml rom Stroh și se acoperă cu folie de plastic că nu cumva să mi se evapore alcoolul în care stau.

Pentru al doilea aluat se transferă aluatul inițial înapoi în vasul mixerului. Se pun apoi stafidele. Se frământă bine totul și se adaugă alcoolul, 3 din cele 6 gălbenușuri, zahărul și mierea. Imediat ce acestea au fost încorporate se pun și cele 250g de făină și cele 10g de sare. Apoi, se adaugă restul de 3 gălbenușuri și bucățelele de unt moale.

Pentru ultima frământare se adaugă stafidele și coajă confiată tocată de portocale și se încorporează totul timp de aproximativ 10 minute. Întreg aluatul se lasă la dospit pentru circa 60 de minute.

Glazura panettone

Se pregătesc sâmburii de caise. Într-o crăticioara se pune puțină apă la fiert și se fierb câteva secunde sâmburii.

Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se scot cozonacii de la adăpost și se adaugă în mod egal glazura peste ei. După care se adaugă, din nou la cuptor unde se coc pentru 45 de minute la 180 de grade Celsius.

După alte 15 minute se acoperă cozonacii cu foaie de hârtie de copt și în total se lasă 60 de minute la copt.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Rețetă de panettone ca la carte. "Cozonacul italian" poate fi servit în orice perioadă din an
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Beauty & Lifestyle
Topul orașelor cu plajă pe care să le vizitezi din Spania. Unde poți face surfing și unde te poți bucura de liniște
  • Orașele ce merită vizitate din Spania
  • Care sunt zonele mai retrase
Emisiuni TV
Xtra Night Show. Adriana Bahmuțeanu a ajuns la capătul puterilor. Vedeta trage la răspundere Protecția Copilului: „Le mai fac încă o plângere”
  • Adriana Bahmuțeanu a ajuns la capătul puterilor
  • Vedeta trage la răspundere Protecția Copilului
Stiri interne
Cum a reacționat un american, după ce a văzut prețurile dintr-un supermarket din România: ”Nu-mi vine să cred” | FOTO
  • Un american a fost surprins de prețurile din România
  • Cât l-au costat cumpărăturile
Horoscop zilnic
Horoscop sâmbătă, 31 mai 2025: Leii vor avea multe idei
  • Horoscopul zilei de sâmbătă, 31 mai 2025
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de sâmbătă
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Showbiz intern
Gabriela Cristea a ajuns cu fiica ei la medic. Ce a pățit micuța la școală: „Nu mă panichez la prima lovitură”
  • Gabriela Cristea a ajuns cu fiica ei la medic
  • Ce a pățit micuța la școală
Showbiz intern
Ce a postat actualul partener al lui Marilu Dobrescu, după scandalul de pe Internet! Influencerița este cu el în Australia | FOTO
  • Unde s-a dus Marilu Dobrescu, după dezvăluirile momentului
  • Influencerița este cu iubitul ei
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
O ţară vecină cu România vinde case la 3.500 de euro pe internet. Mii de oameni s-au mutat deja aici
recomandare pe as.ro
Vedeta cu părinţi miliardari, surprinsă în metrou. „Nimeni nu m-a recunoscut”
Romania TV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
Romania TV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
recomandare pe antena3.ro
16 vecini de pe o stradă devin peste noapte cu 200 de milioane de dolari mai bogați
recomandare pe antena3.ro
O femeie care săpa în grădină a descoperit o comoară incredibilă. Înainte găsise un indiciu, dar n-a știut să-l interpreteze
recomandare pe antena3.ro
Un sportiv și-a făcut cont pe OnlyFans ca să aibă bani pentru Olimpiadă și acum a fost suspendat: „Am încremenit, asta e viața mea”
recomandare pe playtech.ro
Cum a apărut Răzvan Simion în presa din străinătate? Imaginea la care nimeni nu se aştepta
recomandare pe playtech.ro
Temperaturi de peste 35 de grade Celsius, în România. Vine vara cu adevărat, spun meteorologii
recomandare pe redactia.ro
EXCLUSIV Reacția emoționantă a fetiței Elenei Udrea atunci când a aflat că pedeapsa mamei sale i-a fost redusă. Adrian Alexandrov, detalii neștiute despre familia sa
recomandare pe redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
recomandare pe Ciao.ro
Ploaia din Capitală le-a pus pe fugă pe vedetele din România! Cum s-au ferit de stropii reci - imagini de senzație
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Milionarul a uitat-o definitiv pe Mădălina Ghenea pentru o altă actriță
recomandare pe bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
recomandare pe bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
recomandare pe dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
recomandare pe Jurnalul.ro
4 Zodii renasc în iunie 2025: Ce le aduce Jupiter în Rac și Venus în Taur
recomandare pe a1.ro
Orlando Zaharia, prima reacție în mediul online după ce cuțitul său de aur a câștigat sezonul 15 Chefi la cuțite. Ce a transmis