Live acum Viața fără filtru - Best of
Prime time 19:30/ In culisele celebritatii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețetă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Preparat simplu și delicios

Rețetă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Preparat simplu și delicios

Publicat pe 18.09.2023 la 08:48 Actualizat pe 18.09.2023 la 08:48

Dacă te gândești să îi surprinzi pe cei dragi cu un desert delicios, dar nu știi ce să mai gătești, rețeta de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate poate fi alegerea potrivită pentru tine.

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate

Profimedia

Iată cum trebuie să procedezi, pas cu pas, dacă vrei să faci și tu această rețetă delicioasă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate.

Rețetă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru pregătirea formei, există două metode posibile. Dacă se decide să gătiți prăjitura într-o cratiță sau într-o formă compactă, zahărul poate fi caramelizat direct în ea. Pe de altă parte, în cazul unei forme cu pereți detașabili, este recomandat să caramelizați zahărul separat, într-o crăticioară, până când obține o culoare brun-aurie, apoi să-l turnați în forma de prăjitură. Trebuie să evitați ca zahărul să se scurgă pe aragaz în timpul caramelizării, de-a lungul rostului formeii.

Fie că ați caramelizat zahărul direct în formă sau l-ați pregătit separat într-o crăticioară și apoi l-ați turnat în forma de prăjitură, trebuie să înclinați cu atenție forma în toate direcțiile pentru a asigura acoperirea completă a fundului cu caramel. Trebuie să fiți precaut, deoarece stropii de caramel sunt extrem de fierbinți. După aceea, lăsați zahărul caramelizat să se răcească, spălați bine prunele și tăiați-le în două bucăți, eliminând sâmburii. Așezați jumătățile de prune concentric în forma pregătită, cu partea tăiată în jos, peste stratul de caramel.

Primul pas este să porniți cuptorul și să îl setați la 180°C. Apoi, într-un castron adânc, puneți cele 4 ouă întregi, zahărul pentru compoziția prăjiturii, sarea și zahărul vanilat. Dacă dispuneți de un mixer, chiar și unul manual obișnuit, compoziția poate fi bătută până la obținerea unei creme spumoase și deschise la culoare, chiar și cu ouăle întregi. Bateți ouăle cu zahărul și sarea la viteză mare până când compoziția devine o cremă spumoasă, de culoare deschisă.

Întrucât făceați un amestec cu făina, praful de copt și scorțișoara într-un castron, am amestecat aceste ingrediente timp de aproximativ 30 de secunde. Dacă folosiți un mixer manual pe care trebuie să-l țineți în mână, puteți face acest pas după ce ouăle sunt complet bătute. Când ouăle sunt bine bătute, spuma trebuie să fie suficient de consistentă pentru a-și păstra forma timp de zece secunde când este scursă lent de pe mixer.

Imediat după ce ouăle sunt bine bătute, fără a pierde timp, amestecați ingredientele uscate în castron, trecându-le printr-o sită. Adăugați făina și untul topit, asigurându-vă că untul nu este fierbinte, în amestecul de ouă bătute, folosind o spatulă flexibilă.

Mișcările trebuie să fie delicate, ridicând continuu compoziția de pe fundul castronului spre suprafață și îndoirea acesteia peste cea rămasă în castron, în timp ce adăugați treptat untul. Repetați acest proces, rotind din când în când castronul, până când compoziția pentru prăjitură devine omogenă, dar nu mai mult decât atât. Este important să nu amestecați circular sau prea tare pentru a nu elimina aerul încorporat în compoziția de ouă bătute.

Imediat după omogenizare, turnați compoziția pentru prăjitură în forma pregătită, deasupra prunelor, și nivelati-o cu grijă. Asigurați-vă că temperatura cuptorului a atins deja 180°C de îndată ce ați turnat compoziția în formă.

Prăjitura se coace la o înălțime medie, cu căldură de sus și de jos, fără ventilație. Coacerea durează 40 de minute, iar dacă prăjitura începe să se rumenească prea rapid, acoperiți-o cu o foaie de hârtie de copt umezită și continuați coacerea până când timpul total indicat a trecut. La final, prăjitura trebuie să aibă o culoare brun-aurie, iar o scobitoare înfiptă în aluat trebuie să iasă curată.

Lăsați prăjitura să se răcească în formă timp de 20-25 de minute, apoi, în timp ce este încă caldă, treceți un cuțit cu lamă subțire în jurul marginilor și răsturnați-o pe un platou suficient de mare. Îndepărtați forma cu atenție și, dacă una dintre prune s-a lipit de formă, desprindeți-o cu delicatețe și așezați-o la locul ei. Drenați bine siropul din formă peste prăjitură și lăsați-o să se răcească complet.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Rețetă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Preparat simplu și delicios
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Adriana Bahmuțeanu, declarații dure după ultimul proces cu băieții cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în instanță: ”A folosit proble false”
  • Adriana Bahmuțeanu a fost la un nou termen cu băieții lui Silviu Prigoană
  • Vedeta a făcut declarații
Showbiz intern
Cum a depășit Zarug cele mai grele momente. Dezvăluiri despre depresie, prieteni și perioada dificilă. De unde și-a luat puterea de a merge mai departe / VIDEO
  • Zarug ne spune cum a trecut peste perioada depresivă din viața sa
  • Cine l-a ajutat în cele mai grele momente 
  • Declarații exclusive 
Showbiz intern
Andrei Jilavu, clipe de coșmar după ce a fost infectat cu virusul dengue! Declarații exclusive despre starea lui de sănătate
  • Andrei Jilavu, clipe de coșmar
  • A fost infectat cu virusul dengue
  • Care este starea lui de sănătate
Stiri interne
Soțul artistei Carmen de la Sălciua, adio, pușcărie! / Decizie de ultimă oră în dosarul penal al afaceristului
  • Afaceristul Marian Corcheș a fost declarat nevinovat
  • Timp de trei ani, el a fost târât prin tribunale, fiind acuzat că ar fi furat curent
  • După ce, în 2022, au admis probele, luna aceasta, judecătorii au stabilit că acestea nu există
Paparazzi
O folosește, dar nu o îngrijește! Iubitul Alexiei Eram a fost prins în plină acțiune!
  • Alexia Eram are un nou iubit de câteva luni
  • Cum a fost surprins
Emisiuni TV
Ce provocări a întâmpinat Ioana State la Te cunosc de undeva: ”Mi-e teamă de lucrurile acestea”
  • Ioana State se descurcă de minune la Te cunosc de undeva
  • Care sunt cele mai mari frici ale vedetei
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Staţii de autobuz încălzite, ca în Dubai, într-o comună din Prahova. Investiţia totală a fost de 100.000 de euro
recomandare pe as.ro
„Mănâncă 5 kilograme de carne!” Dezvăluire incredibilă despre Cristi Borcea
Romania TV
Magazinele ”La Sibieni”, ÎNCHISE pe capete. Angajații spălau salamul expirat cu acetonă și îl repuneau la vânzare
Romania TV
Un bucătar renumit a slăbit 90 de kilograme în 8 luni. Nu și-a tăiat stomacul și a ținut o dietă foarte UȘOARĂ!
recomandare pe antena3.ro
Acuzații șocante la adresa lui Elon Musk. Unul dintre copiii lui ar fi grav bolnav, iar el nu vrea să știe de asta. Ce spune Grimes
recomandare pe antena3.ro
O femeie s-a enervat când a primit un bilet greșit la loterie, apoi a aflat că a căștigat 2 milioane de dolari
recomandare pe antena3.ro
Noi detalii despre accidentul în care a murit Andrei Perneș, fost concurent în emisiunea „Mireasa”
recomandare pe playtech.ro
Doliu uriaş în lumea filmului! Era îndrăgită de milioane de români, actriţa s-a stins la...
recomandare pe playtech.ro
Ce se pune la rădăcina brânduşelor la final de februarie pentru a rămâne înflorite mai mult timp. Este secretul floriştilor
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe Ciao.ro
Mânuţele la control! Vedele din România, surprinse în ipostaze stânjenitoare cu mâna la...
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
recomandare pe bzi.ro
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit
recomandare pe bzi.ro
Sânziana Negru a fost reținută pe un aeroport din Arabia Saudită! Ce a putut să pățească influencerița
recomandare pe dailybusiness.ro
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
recomandare pe dailybusiness.ro
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
recomandare pe Jurnalul.ro
Astrologia și succesul financiar: Ce zodii produc cei mai mulți miliardari?
recomandare pe a1.ro
Reacția Sabrinei la vestea că Andrei Perneș a murit. Ce a făcut în memoria celui cu care s-a căsătorit la Mireasa