Live acum Știrile Antena Stars
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețetă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Preparat simplu și delicios

Rețetă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Preparat simplu și delicios

Publicat pe 18.09.2023 la 08:48 Actualizat pe 18.09.2023 la 08:48

Dacă te gândești să îi surprinzi pe cei dragi cu un desert delicios, dar nu știi ce să mai gătești, rețeta de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate poate fi alegerea potrivită pentru tine.

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate

Profimedia

Iată cum trebuie să procedezi, pas cu pas, dacă vrei să faci și tu această rețetă delicioasă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate.

Rețetă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru pregătirea formei, există două metode posibile. Dacă se decide să gătiți prăjitura într-o cratiță sau într-o formă compactă, zahărul poate fi caramelizat direct în ea. Pe de altă parte, în cazul unei forme cu pereți detașabili, este recomandat să caramelizați zahărul separat, într-o crăticioară, până când obține o culoare brun-aurie, apoi să-l turnați în forma de prăjitură. Trebuie să evitați ca zahărul să se scurgă pe aragaz în timpul caramelizării, de-a lungul rostului formeii.

Fie că ați caramelizat zahărul direct în formă sau l-ați pregătit separat într-o crăticioară și apoi l-ați turnat în forma de prăjitură, trebuie să înclinați cu atenție forma în toate direcțiile pentru a asigura acoperirea completă a fundului cu caramel. Trebuie să fiți precaut, deoarece stropii de caramel sunt extrem de fierbinți. După aceea, lăsați zahărul caramelizat să se răcească, spălați bine prunele și tăiați-le în două bucăți, eliminând sâmburii. Așezați jumătățile de prune concentric în forma pregătită, cu partea tăiată în jos, peste stratul de caramel.

Primul pas este să porniți cuptorul și să îl setați la 180°C. Apoi, într-un castron adânc, puneți cele 4 ouă întregi, zahărul pentru compoziția prăjiturii, sarea și zahărul vanilat. Dacă dispuneți de un mixer, chiar și unul manual obișnuit, compoziția poate fi bătută până la obținerea unei creme spumoase și deschise la culoare, chiar și cu ouăle întregi. Bateți ouăle cu zahărul și sarea la viteză mare până când compoziția devine o cremă spumoasă, de culoare deschisă.

Întrucât făceați un amestec cu făina, praful de copt și scorțișoara într-un castron, am amestecat aceste ingrediente timp de aproximativ 30 de secunde. Dacă folosiți un mixer manual pe care trebuie să-l țineți în mână, puteți face acest pas după ce ouăle sunt complet bătute. Când ouăle sunt bine bătute, spuma trebuie să fie suficient de consistentă pentru a-și păstra forma timp de zece secunde când este scursă lent de pe mixer.

Imediat după ce ouăle sunt bine bătute, fără a pierde timp, amestecați ingredientele uscate în castron, trecându-le printr-o sită. Adăugați făina și untul topit, asigurându-vă că untul nu este fierbinte, în amestecul de ouă bătute, folosind o spatulă flexibilă.

Mișcările trebuie să fie delicate, ridicând continuu compoziția de pe fundul castronului spre suprafață și îndoirea acesteia peste cea rămasă în castron, în timp ce adăugați treptat untul. Repetați acest proces, rotind din când în când castronul, până când compoziția pentru prăjitură devine omogenă, dar nu mai mult decât atât. Este important să nu amestecați circular sau prea tare pentru a nu elimina aerul încorporat în compoziția de ouă bătute.

Imediat după omogenizare, turnați compoziția pentru prăjitură în forma pregătită, deasupra prunelor, și nivelati-o cu grijă. Asigurați-vă că temperatura cuptorului a atins deja 180°C de îndată ce ați turnat compoziția în formă.

Prăjitura se coace la o înălțime medie, cu căldură de sus și de jos, fără ventilație. Coacerea durează 40 de minute, iar dacă prăjitura începe să se rumenească prea rapid, acoperiți-o cu o foaie de hârtie de copt umezită și continuați coacerea până când timpul total indicat a trecut. La final, prăjitura trebuie să aibă o culoare brun-aurie, iar o scobitoare înfiptă în aluat trebuie să iasă curată.

Lăsați prăjitura să se răcească în formă timp de 20-25 de minute, apoi, în timp ce este încă caldă, treceți un cuțit cu lamă subțire în jurul marginilor și răsturnați-o pe un platou suficient de mare. Îndepărtați forma cu atenție și, dacă una dintre prune s-a lipit de formă, desprindeți-o cu delicatețe și așezați-o la locul ei. Drenați bine siropul din formă peste prăjitură și lăsați-o să se răcească complet.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Rețetă de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Preparat simplu și delicios
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Horoscop
Trei zodii își cunosc sufletul pereche în luna mai 2025! Norocul în dragoste va fi de partea lor
  • Zodiile care vor avea noroc în iubire în luna mai
  • Nativii trebuie să profite de orice moment
Stiri internationale
Cum arată testamentul lui Papa Francisc. Documentul a fost publicat de oficialii de la Vatican: „Domnul să răsplătească”
  • Cum arată testamentul lui Papa Francisc
  • Documentul a fost publicat de oficialii de la Vatican
Showbiz intern
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
  • Elena Viscu a divorțat anul trecut de CRBL
  • Cum este viața ei astăzi
Beauty & Lifestyle
Ce reguli să respecți dacă mergi în vacanță în Grecia. Poți să ajungi la închisoare dacă le încalci
  • Ce reguli să respecți dacă mergi în vacanță în Grecia
  • Poți să ajungi la închisoare dacă le încalci
Showbiz intern
Alexandru Ciucu și-a petrecut Paștele alături de fiicele lui! Ce relație are acum cu Alina Sorescu | FOTO
  • Cum și-a petrecut Paștele Alexandru Ciucu
  • Designerul a fost alături de cele două fete ale lui
Emisiuni TV
Chefi la cuțite, 21 aprilie 2025. Încă o echipă a pierdut un concurent. Cine a plecat acasă, după ce a gătit o farfurie care a obținut numai 7 puncte 
  • Încă o echipă a rămas fără un concurent
  • Farfuria a primit doar 7 puncte
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Maru, filmat cum îl ironiza pe Rareş, înainte să moară: Ce ai, te hiperventilezi?
recomandare pe as.ro
Momentul dramatic care l-a făcut pe Sabin Ilie să se prăbuşească emoţional şi să piardă o avere!
Romania TV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
Romania TV
Georgiana Lobonț, despre DIVORȚ. Și-a iertat soțul până la urmă: ''A fost o greşeală pe care el a făcut-o, a fost ceva crunt. Toţi erau şocaţi
recomandare pe antena3.ro
Trei adolescenți au inventat un frigider care nu are nevoie de curent electric. Au găsit soluția în manualul de clasa a IX-a
recomandare pe antena3.ro
O „ploaie însângerată” lovește Europa în Săptămâna Mare. Un nor uriaș de praf saharian se îndreaptă și spre România
recomandare pe antena3.ro
Un copil moldovean din Italia a scris la școală o compunere despre cum tatăl lui o bate pe mama
recomandare pe playtech.ro
Drob de pui moale şi fin, perfect pentru Paşte. Paşii de urmat pentru a nu fi înnecăcios
recomandare pe playtech.ro
Câtă drojdie se pune la cozonaci. Secretul pentru a ieşi pufoşi şi copţi în mijloc
recomandare pe redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
recomandare pe redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
recomandare pe Ciao.ro
Vedetele din România care s-au călugărit. Au renunțat la celebritate pentru o viață în rugăciune
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
recomandare pe Jurnalul.ro
Decalogul mesei pascale. Recomandările medicilor ca să nu ajungi la Urgență
recomandare pe a1.ro
Darisian Luncanu, complet îndrăgostit de iubita lui. Cum se înțelege actorul din Iubire cu parfum de lavandă cu „socrii”| EXCLUSIV