Rețete simple și rapide cu dovlecei pentru vară. Cum să eviți excesul de apă în rețetele cu dovlecei
Publicat pe 01.07.2025 la 18:51 Actualizat pe 01.07.2025 la 18:51
În sezonul cald, dovleceii se numără printre ingredientele perfecte pentru preparate ușoare și savuroase. Cum să eviți excesul de apă în rețetele cu dovlecei, pentru a obține mâncăruri gustoase, cu textură perfectă.
- Cum să gătești dovlecei la grătar
- Rețete sănătoase cu dovlecei pentru copii
- Rețete vegetariene cu dovlecei
Cum să gătești dovlecei la grătar
- 2 dovlecei medii
- ulei de măsline
- 4 căței de usturoi
- mărar
- sare
- suc de lămâie
Mod de preparare:
Spală bine dovleceii, apoi taie-i în felii de aproximativ 1 cm grosime.
Pregătește marinada într-un bol mare, folosind ulei, suc de lămâie, usturoi pisat, mărar mărunțit și sare după preferință.
Pune dovleceii în bol și amestecă-i bine pentru ca toate feliile să fie acoperite corespunzător de marinadă.
Bagă preparatul la frigider și lasă-l minim 15 minute.
Ultimul pas este încinsul grătarului și așezarea feliilor de dovlecel cu grijă, astfel încât să nu cadă printre gratiile acestuia. Prăjește fiecare felie de 2 ori pe fiecare parte și unge în acest timp dovlecelul cu marinada, cu ajutorul unei pensule.
Servește dovleceii gătiți la grătar cât sunt calzi, cu suc de lămâie.
Rețete sănătoase cu dovlecei pentru copii
Dovlecei gratinați cu roșii
Ingrediente:
500 g roșii
500 g cartofi noi
75 g brânză
25 g parmezan
5 linguri ulei de măsline
2 căței de usturoi
câteva crenguțe de oregano sau de cimbrișor
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 190 de grade.
Fierbe cartofii timp de 6 minute.
Toacă usturoiul și amestecă-l cu uleiul de măsline. Toacă mărunt și verdețurile și pune-le și pe ele în ulei.
Taie rondele dovleceii, roșiile și cartofii.
Într-un vas termorezistent, în care ai pus puțin ulei, pune jumătate din cantitatea de cartofi, de roșii, de dovlecei. Toarnă peste ele jumătate din cantitatea de ulei cu usturoi și cu ierburi.
Amestecă cele două tipuri de brânză și pune jumătate din cantitate peste legume.
Mai pune un strat din legume, pune peste ele restul de brânză și de ulei cu usturoi.
Pune totul la copt pentru aproximativ 45-50 de minute.
Dovlecei umpluți
Ingrediente:
5 bucăți zucchini mari
400 gr roșii tocate la conservă
150 gr fasole neagră
100 gr porumb
60 gr baby spanac
30 gr parmezan
2 căței usturoi
500 gr Piept de pui
1 linguriță ulei măsline
Boia, sare, piper, busuioc proaspăt
Mod de preparare:
Taie dovlecelul pe lungime, scobește interiorul, asezonează ușor cu sare și pune într-o tavă de copt. Prăjește rapid usturoiul tăiat felii în ulei de măsline. Adaugă puțină boia, roșiile feliate, pieptul de pui, fasolea clătită, porumbul scurs și puțină apă. Amestecă totul și dă în fiert. La final, adaugă spanacul în compoziție și asezonează cu sare și piper negru. Umple uniform dovleceii cu acest amestec și presară parmezan ras pe deasupra.
Dă la cuptorul preîncălzit la 180°C și coace aproximativ 25 de minute până se înmoaie. Când dovlecelul este încă cald, ornează cu busuioc proaspăt.
Cum să eviți excesul de apă în rețetele cu dovlecei
- alege dovlecei mai mici. Cei mari au un procent mai mare de apă; dovleceii mai mici au mai puțină.
- taie și pune sare peste dovlecei înainte de gătire pentru a extrage o parte din excesul de umiditate al legumei. Pentru a face acest lucru, taie o jumătate de kilogram de dovlecei și amestecă-i cu ½ linguriță de sare de masă. Lăsă-i să se scurgă într-o strecurătoare timp de aproximativ 30 de minute înainte de a-i usca și a-i găti.