Trei rețete de mâncare gustoasă fără sare
Puțini români sunt cei care știu că prea multă sare poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca pierderi de calciu. Există și efecte pe termen lung ale consumului de prea multă sare. Cancerul poate fi unul dintre efectele pe termen lung.
- Patru rețete de mâncare fără sare, dar delicioasă
- Ce poți pune în mâncare în loc de sare
- Două situații în care nu ai voie să consumi sare deloc
Nu se poate nega: cartofii prăjiți sărați au un gust mult mai bun decât cei fără sare, la fel ca în majoritatea mâncărurilor. Cu toate acestea, iată că există și alternative. Trebuie să fim conștienți de faptul că sarea afectează mai mult decât papilele gustative.
Patru rețete de mâncare fără sare, dar delicioasă
Creveți la tigaie
Ingrediente:
- 18 creveţi
- 1 cană cu vin alb
- 2 linguri ulei de măsline
- zeamă de lămâie
- unt
- 2-3 căţei de usturoi
- Busuioc proaspăt
- Pătrunjel proaspăt
Mod de preparare:
Creveții se prăjesc pe fiecare parte şi apoi se adaugă vinul, usturoiul şi busuiocul. Se scot creveţii pe o farfurie, se stropesc cu seamă de lămâie şi se presară peste ei pătrunjel proaspăt.
Ficăței de pui la tigaie
Ingrediente:
- 500 g ficăței de pui
- piper
- o cană lapte
Mod de preparare:
Ficățeii de pui spălați bine se lasă la scurs și se pun într-un castron cu lapte. Se dau la frigider pentru minim o oră. Se scot din lapte și se condimentează cu piper. Se pun în tigaie și se rumenesc pe fiecare parte aproximativ 3 minute.
Supă de conopidă fără sare
Ingrediente:
- supă de zarzavat
- apă
- orez
- conopidă
- o legătură de verdeață
- smântână 2 linguri
Mod de preparare:
Orezul şi conopida se pun în oală în momentul în care supa și apa fierb. Se adaugă verdeață și smântână după ce s-a fiert și se poate servi fierbinte.
Ce poți pune în mâncare în loc de sare
În loc de sare, în mâncare, putem folosi usturoi. Adesea asociat cu mâncărurile italiene, usturoiul conferă o aromă unică, asemănătoare cu ceapa.
Usturoiul a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi creșterea imunității, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea nivelului de colesterol. Și busuiocul poate fi o alternativă.
Busuiocul poate fi folosit în tot felul de combinații, de la legume și carne la brânză și fructe proaspete.
Două situații în care nu ai voie să consumi sare deloc
Consumul excesiv de sare poate duce la o serie de probleme grave de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, sindrom metabolic, boli renale cronice, boli de inimă și accident vascular cerebral.
1. Ții regim alimentar
Când ții un regim alimentar, indiferent de motiv sau de recomandarea medicilor, iei mai puține calorii decât are nevoie corpul tău. Din cauza acestui deficit, corpul tău apelează la rezerve de grăsime pentru energie.
2. Suferi de boli de inimă
Dacă aveți o afecțiune cum ar fi o boală de inimă sau hipertensiune arterială, atunci ar trebui să încercați să excludeți sarea din mâncarea dumneavoastră.
Prea mult sodiu poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. Acest lucru este un motiv real de îngrijorare.