Semnul clar care te ajută să diferențiezi cartofii toxici din comerț de cei care pot fi consumați. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Un medic trage un semnal de alarmă cu privire la cartofii toxici din piețe și magazine. Specialiștii au ajuns la concluzia că pot fi periculoși dacă sunt ținuți mult timp în dulap până sunt gătiți. De altfel, toxici sunt și care au înmugurit, dar și cei verzi, mai spune medicul.
- Cum să diferențiezi cartofii toxici de cei care pot fi consumați
- Un specialist trage un semnal de alarmă
Un medic de familie din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la cartofii toxici din comerț. Doctorul Samuel Choudhury spune că periculoși pot să devină și cartofii ținuți mult timp în dulap, asta pentru că pot conține o toxină care în timp poate duce la probleme grav de sănătate sau poate fi chiar mortală.
Cartofii vechi sau cei care au înmugurit ar trebui evitați, spune specialistul
Doctorul Samuel Choudhury a postat un videoclip pe Instagram în care vorbește despre cât de periculoși se pot dovedi cartofii vechi, cei care au înmugurit sau cei care sunt deja verzi. Acest lucru este cauzat de solanină, o toxină care poate duce la probleme digestive, dureri de cap sau poate poate fi letală, spune specialistul.
Pe lângă culoarea verde a cartofilor, ceea ce arată că nu trebuie eviți, și gustul amar poate fi un semn că sunt toxici.
„Atunci când consumați o cantitate mare din aceștia (cartofi verzi sau încolțiți), poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, moartea. Într-un caz, o familie de șapte persoane a devenit o familie de cinci, așa că, dacă vedeți acest lucru, vă recomand să fiți mai prudenți, să îi faceți compost și să cumpărați alții proaspeți”, a explica medicul, în videoclipul postat pe Instagram.
Medicul a prezentat cazul unei femei din Colorado care s-a intoxicat cu solanină
O tânără din Colorado s-a intoxicat cu solanină, după ce a consumat cartofi înmuguriți, spune medicul. Maria Harless i-a făcut piure, iar la câteva ore distanță, a început să se simtă rău. Acuza dureri de cap, greață, vărsături și crampe abdominale și a mers la spital.
Medicii i-au spus că de vină pentru că se simte rău este solanina din cartofi. Specialiștii susțin că pot să apară și alte efecte, unele dintre ele mai grave, printre care halucinații, delirul sau comă.