Cum îți dai seama care sunt cartofii proaspeți. Dacă nu ești atent, riști să ai probleme de sănătate
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 15.04.2023 la 19:06
Actualizat pe 15.04.2023 la 19:06
Cartofii se consumă foarte des în bucătăria românească și sunt un aliment principal. Aceștia pot avea germeni care se pot observa prin intermediul unor pete verzui pe suprafața lor și se recomandă să fie aruncați. Ei nu se pot consuma astfel, ducând la probleme de sănătate.
- Cum îți dai seama care sunt cartofii proaspeți
- Dacă nu ești atent, riști să ai probleme de sănătate
Cartofii sunt printre cele mai folosite legume în bucătăria românească. Ei se păstrează într-un loc uscat, ferit de razele soarelui, dar, ei se pot strica, fără să ne dăm seama. Dacă observi diferite pete pe suprafața lor, trebuie să îi arunci, astfel riști să ai probleme de sănătate.
Detaliul important de care să ții cont
În momentul în care mergi și cumperi cartofi de pe rafturile magazinelor, ar trebui să îi verifici, înainte de a-i pregăti pentru mâncare. Dacă îi vei consuma așa, riști să ai probleme de sănătate pe care nimeni nu și le dorește.
Gătirea cartofilor într-o stare degradantă îți poate afecta sănătatea, iar printre cele mai dese cauze se numără depozitarea inadecvată. Ei nu se țin la lumină, ci se depun într-un spațiu cu temperatura de maxim 8 grade. Înainte să-i prepari, analizează-i cu atenție și verifică-i de germeni. Vei observa mici umflături la nivelul cartofilor și vei vedea o culoare diferită la ei. Dacă tuberculul are astfel de pete, ideal ar fi să-l arunci pentru a nu avea probleme de sănătate, iar mâncare va ieși delicioasă cu legume proaspete.
Cum verifici germenii de pe cartofi
Germenii de pe cartofi au o culoare diferită, care iese în evidență. Este vorba despre verde, ceea ce arată că tuberculul a fost expus o perioadă îndelungată la soare. Dacă vei dori să-i folosești la mâncare, vei putea să observi germenii, în urma petelor de culoare verde.
Ei sunt produși pentru ca tuberculul să se apere de bacterii sau ciuperci. Totuși, dacă îi vei folosi la prepararea mâncărurilor riști să ai probleme de sănătate gastrointestinale, stări de greață, febră sau dureri de cap.
Organizația Mondială a Sănătății asigură că germenii mai mici de un centimetru nu duc la niciun pericol și ar putea să fie consumați. Cel mai indicat este să îndepărtezi suprafața problematică de pe cartofi, dacă vezi că este afectat de germeni.
CITEȘTE ȘI: Cinci modalități prin care puteți să faceți cartofi să se păstreze mai bine. Gospodinele trebuie să știe