Cinci modalități prin care puteți să faceți cartofi să se păstreze mai bine. Gospodinele trebuie să știe
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.04.2023 la 11:01
Actualizat pe 02.04.2023 la 11:01
Cartofii reprezintă un aliment principal în bucătăria multor gospodine din România. Pentru ca ei să reziste cât mai mult, trebuie să știi câteva trucuri simple privind depozitarea acestora pentru a-i folosi un timp mai îndelungat.
- Cinci modalități prin care puteți să faceți cartofi să se păstreze mai bine
- Gospodinele trebuie să știe
Românii au o dietă bogată în cartofi, fiindcă ei se gătesc în mai multe moduri și se pot combina cu alte ingrediente, mai ales că ne aflăm în timpul postului de Sărbătorile Pascale. Totuși, ei se pot strica foarte rapid dacă nu sunt depozitați așa cum trebuie. Sfaturile de mai jos sunt simple și îi pot face să reziste o perioadă mai lungă.
Cartofii se păstrează într-un loc răcoros
Cartofii se păstrează într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui. Dacă vrei să îi faci să reziste mai mult, depozitează-i într-o cămară sau un subsol, la o temperatură scăzută. În timpul verii, îi poți păstra în cel mai răcoros loc din casă, nu lângă fereastră.
Nu depozita cartofii în frigider
Cu toate ca este un loc răcoros, cartofii nu se păstrează în frigider. Temperaturile prea scăzute le schimba aroma și ii face să se strice. Îndulcirea indusa de frig are loc în momentul în care amidonul se transformă în zahăr și se formează o substanță cancerigenă dacă se gătesc.
Evită zonele cu multă lumină
Dacă vor fi expuși la lumină, cartofii vor produce clorofilă și își vor schimba culoarea într-o nuanță de verde. Deși culoarea nu-i va afecta, lumina soarelui va produce în cartofi o substanță toxică, solanină. Consumul ei duce la vărsături, diaree sau alte senzații neplăcute.
Nu se spală înainte de depozitare
Pentru a rezista cât mai mult, ei nu trebuie sa fie spălați înainte. Trebuie sa fie ținuți cât mai uscați ca să fie rezistenți. Umiditatea va favoriza crearea ciupercilor, precum și a bacteriilor. Înainte de gătire, ei se pot spăla pentru a-i curăța.
Lasă-i să respire într-o pungă sau cutie
Cartofii se păstrează cel mai bine într-o punga deschisă sau o cutie fără capac, pentru a putea să respire. Dacă sunt puși într-o punga cu închidere, nu va exista nicio cale de a scăpa de umiditate și se vor strica mai repede.
CITEȘTE ȘI: 7 alimente cu care nu îți mai este foame. Trebuie să le consumi dacă vrei să dai kilogramele jos