Ce temperatură e indicat să ai în dormitor pentru un somn odihnitor. La câte grade să îți setezi termostatul
Pentru un somn odihnitor, este esențial să îți asiguri un mediu confortabil. În timp ce unora le place să doarmă la căldură, alții preferă ca încăperea unde se odihnesc să fie răcoroasă. Ce temperatură e indicat să ai în dormitor pentru un somn odihnitor. La câte grade să îți setezi termostatul.
- A fi într-un mediu confortabil este esențial pentru un somn sănătos
- Ce temperatură e indicat să ai în dormitor pentru un somn odihnitor
- La câte grade să îți setezi termostatul
Potrivit specialiștilor, calitatea somnului este influențată de o serie de factori importanți, printre care și temperatura din camera în care dormi. Este important să menții o temperatură optimă în dormitor pentru un somn odihnitor.
Ce temperatură e indicat să ai în dormitor pentru un somn odihnitor
Când dormim, organismul reglează temperatura corpului în funcție de cea a mediului. Orice grad în plus sau în minus poate influența calitatea somnului. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că temperatura optimă în dormitor, în timpul somnului, ar trebui să fie maxim 20 – 22 de grade Celsius, scrie stiripesurse.ro.
În cazul în care încăperea este prea încălzită, temperatura organismul nu se va putea regla cu mediul ambient, iar somnul va deveni greoi și agitat, în timp ce temperaturile cuprinse între 12 și 16 grade Celsius pot crește riscul de afecțiuni respiratorii.
Specialiștii spun că temperatura ideală pentru somn, pentru un adult, este considerată 18 grade Celsius în timp ce, pentru copii, 21 de grade este temperatura optimă.
Temperatura ideală de somn se schimbă odată cu vârsta?
Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru trece prin multe schimbări - una, fiind o scădere a temperaturii corpului, și alta - o scădere a nivelului de melatonina (un hormon eliberat noaptea asociat cu controlul somnului) și a nivelului de cortizol (hormonul stresului).
Este posibil așadar să fie nevoie să ajustezi temperatura de somn în funcție de corpul tău, dar ar trebui să eviți să o schimbi prea drastic într-un fel sau altul, scrie health.clevelandclinic.org.