Ardeiul iute- beneficii și contraindicații. Cine nu are voie să îl consume
Publicat pe 31.03.2022 la 17:53 Actualizat pe 31.03.2022 la 17:53
Ardeiul iute este foarte sănătos, dar pe altă parte are și foarte multe contraindicații gustul lui este dat de un ingredient numit capsaicină, iar cantitatea ei determină cât de iute este ardeiul. În momentul în care cantitatea este mai mare și ardeiul va fi mai iute.
- Ardeiul iute- beneficii și contraindicații
- Cine nu are voie să îl consume
Ardeiul iute va fi cel mai des întâlnit în bucătăriile internaționale, deoarece este foarte apreciat și se folosește la foarte multe feluri de mâncare. Pe lângă acest aspect, ardeiul iute are foarte multe beneficii pentru sănătate, dacă nu este consumat excesiv.
De ce e sănătos ardeiul iute. Principalele beneficii
Capsaicina nu numai că oferă ardeiului gustul său iute, dar are de asemenea proprietăţi medicinale care îl fac unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Consumul de ardei iute are foarte multe beneficii pentru sănătate.
Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăţi anti-inflamatorii. Capsaicina blochează eficient substanţa P, asociată cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenţie excelentă împotriva artritei.
Ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Ardeii iuţi pot reduce colesterolul şi nivelul de trigliceride sau pot preveni cheagurile de sânge. Culturile care folosesc ardeiul iute în abundenţă au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă şi trombozei.
Există și contraindicații
Ardeii iuți sunt bine cunoscuți pentru aroma lor care este foarte arzătoare. Substanța care le dă gustul este capsaicina, care se leagă de receptorii de durere și provoacă o senzație intensă de arsură.În cantități mari, provoacă dureri severe, inflamații, umflături și roșeață.
De asemenea, consumul de ardei iute poate provoca suferință intestinală la unii oameni. Simptomele pot include dureri abdominale, senzație de arsură la nivelul intestinului, crampe și diaree dureroasă.Acest lucru este mai frecvent la persoanele cu sindrom de colon iritabil.
Ce soiuri de ardei iute există
Ardeiul cayenne
Ardeiul Cayenne adaugă aromă multor preparate. În plus, acest membru înțepător al familiei de abajur de noapte are proprietăți de vindecare pronunțate. De ce se numește ardeiul cayenne? Leguma își datorează numele orașului iranian Cayenne.
Ce este jalapeno
Un ardei jalapeno este un fruct de tip Capsicum păstaie. Este un ardei iute de dimensiuni medii, în măsurând în medie 2-3,5 inci lungime, dar care crește până la 6 inci lungime sau mai mult.
În timp ce este originar din Mexic, acum este cultivat la nivel mondial pentru aromele sale populare și nivelul ușor de căldură, care este în jur de 5.000 de unități de căldură Scoville. Este cald, dar nu prea cald.
Cum se poate consuma ardeiul iute
Ardeiul iute se poate consuma cu diferite feluri de mâncare, deoare gustul lui completează orice preparat. Există persoane care îi consumă fără niciun aliment și se bucură de gustul lor foarte iute.
Cum se face dulceața de ardei iute
Ardeii iuți se spală în mai multe ape reci. Pentru început, eu le-am tăiat codițele și i-am despicat pe lungime.
Oțetul, zahărul și sarea se pun pe foc într-o cratiță cât mai largă și mai joasă (va favoriza evaporarea rapidă). Deschideți larg ferestrele, la început se vor aduna destul de mulți vapori din oțet.
Se fierbe totul pe foc iute până se leagă ca pentru dulceață. Asta înseamnă că, picurând câteva picături de sirop într-un pahar cu apă rece, acestea vor forma niște mici perluțe. Și mai sigur este să testați temperatura siropului. Pentru orice gem, inclusiv pentru a noastră dulceață de ardei iute, siropul trebuie să aibă temperatura de 105°C, fapt ușor de constatat cu ajutorul unui termometru special. Dacă aveți acest termometru (deloc costisitor și care vă va ajuta și pentru orice gem ați face dar și pentru alte preparate), ați scăpat de metoda cu picăturile în paharul cu apă.
Se adaugă în siropul legat ardeii iuți tocați și ardeii kapia dați prin mașina de tocat. Se readuce totul la fierbere. Până începe din nou siropul să fiarbă, merele se curăță rapid de coajă și se rad pe răzătoarea mare. Se adaugă merele rase în dulceața care deja fierbe și se amestecă ușor.
Citește și: Ardei umpluți de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop