Cât trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă. Sfaturile de care toți părinții ar trebui să țină cont
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 03.04.2023 la 14:54
Actualizat pe 03.04.2023 la 15:07
Specialiștii spun că numărul de ore de somn diferă în funcție de vârstă, iar studiile recente arată că, în cazul celor care dorm mai multe ore, riscurile de a dezvolta pe viitor probleme de sănătate este mai redus.
- Cât trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă
- Sfaturile de care toți părinții ar trebui să țină cont
Specialiștii susțin că numărul de ore de somn și calitatea lui are efecte direct asupra comportamentului micuților.
Probabil nu îți sună străin scenariul în care micuții par că sunt nu sunt atât de bine dispuși. Una dintre cauza poate fi numărul orelor de somn, lucru la care părinții trebuie să fie atenți.
Câte ore trebuie să doarmă copiii
Medicii spun că nou-născuții sau bebelușii până în 3 luni au nevoie de 14 - 18 ore de somn, iar perioada în care dorm este neîntreruptă. Trezirile dese nu trebuie să fie motiv de îngrijorare, chiar dacă bebelușii se trezesc o dată la 30 de minute.
În cazul bebelușilor care au între 4 - 11 luni, orele de somn încep să scadă, ajungând la o medie cuprinsă între 9 - 12 ore.
Specialiștii spun că la fel ca în cazul bebelușilor nou-născuți, trezirile dese nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, mai ales că în intervalul de 4 - 11 luni, încep să devină activi.
Treptat, numărul orelor de somn încep să scadă, în special după-amiaza. Acest lucru este valabil în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani. Micuții au nevoie de 11 - 14 ore de somn. La fel, trezirile pot fi dese, dar nu trebuie să îi îngrijoreze pe părinți.
Numărul orelor de somn scade în funcție de vârstă
Dacă până la aproximativ 3 - 4 ani, nu este așa dificil să îi convingi pe cei mici să doarmă la prânz, lucrurile se schimbă de la această vârstă, pentru că, în general, copiii devin mai activi în mijlocul zilei, ceea ce automat duce la o scădere a numărului orelor de somn. De aceea, specialiștii recomandă cel puțin 11 ore de somn în cazul copiilor până în 5 ani.
Începând de la 6 ani, micuții încep să aibă doarmă și mai puțin, între 9 - 11 ore, asta pentru că încep să petreacă timp la școală, joaca cu prietenii. Specialiștii spun că, în general, în rândul preșcolarilor pot apărea tulburări de somn, pentru că încearcă să se adapteze la noile condiții.
Citește și: Trucul genial prin care îți scapi copilul de fobii. Ce este terapia prin somn