Câți pași trebuie să faci pe zi pentru o sănătate mai bună. Recomandările făcute de medici
Publicat pe 30.03.2023 la 11:26 Actualizat pe 30.03.2023 la 11:26
Foarte multe cercetări au constatat faptul că mișcarea este extrem de benefică pentru sănătate, însă foarte puțină lume știe câți pași trebuie făcuți pe zi pentru o sănătate mai bună. A fi util pe tot parcursul unei zile și a te mișca în permanență este benefic pentru musculatură și pentru sistemul circulator. Sportul te face responsabil și te ajută să fi mai productiv, dar și mai concentrat la anumite aspecte din viața ta. Iată câți pași trebuie să faci pe zi pentru o sănătate mai bună, dar și care sunt recomandările făcute de medici!
- Câți pași trebuie să faci pe zi pentru o sănătate mai bună
- Ce recomandări au făcut medicii
Câți pași trebuie să faci pe zi pentru o sănătate mai bună
Potrivit doc.ro, fiecare persoană ar trebui să facă pe zi între 7.000 și 10.000 de pași, iar asta doar dacă își dorește să aibă o sănătate mai bună. O echipă de cercetare de la Universitatea din Universitatea din Massachusetts Amherst a precizat că sunt nevoie de minim 7.000 de pași pe zi pentru o sănătate bună.
Investigatorii au extras date din studiul CARDIA, care a început încă din anul 1985 și este în desfășurare și acum. Un număr de aproape 2.100 de participanți, cu vârste cuprinse între 38 și 50 de ani, au purtat un accelerometru în anii 2005 - 2006 și a durat acest studiu timp de 11 ani. În toți acești ani, participanții studiului au fost urmăriți după cum urmează: volum scăzut de pași, adică sub 7.000 de pași pe zi; volum moderat de pași, adică între 7.000 și 9.999 de pași pe zi și volum ridicat de pași, adică peste 10.000 de pași pe zi.
Medicii și oameni de știință susțin că au observat beneficii mari pentru sănătate la persoanele care au făcut între 7.000 și 10.000 de pași într-o zi. Cu toate acestea, la peste 10.000 de pași pe zi nu s-a găsit un mare beneficiu.
Cum poți face mai mulți pași pe zi
1. Nu sta nemișcat atunci când aștepți pe cineva. Încearcă să te miști prin împrejurimi sau, dacă mediul îți permite, aleargă la pas alergător prin preajmă în timp ce aștepți să vină cine vrei tu.
2. Pune o cană cu apă în locul unde ești, de exemplu la birou sau în casă și ridică-te la fiecare o oră sau o oră și jumătate și umple iar cana cu apă.
3. În momentul în care te pui în pat pentru odihnă, încearcă să nu-ți iei nimic lângă tine. Dacă ai nevoie de telecomandă, ridică-te după ea. Dacă vrei un ceai, ridică-te și fă sau dacă vrei ceva dulce, atunci ridică și ia.
4. Nu sta undeva atunci când vorbești al telefon. Încearcă să te plimbi prin casă cât timp faci asta sau fă câteva exerciții ușoare.
5. Când ești în pauza de prânz este indicat să ieși la o plimbare, înainte sau după ce ai servit masa. Și după cină poți face asta.
6. Mișcă-te când gătești. Nu sta într-un loc atunci când faci mâncare sau nu găti din fund. Încearcă să ai o activitate permanentă.
7. Dacă mergi la cumpărături încearcă să nu le faci repede. Mergi și cumpără ce ai nevoie, dar mai fă o tură de magazin.
8. Dacă mergi la concert, dansează, iar dacă mergi la spectacol, mișcă-te în pauze, nu sta în loc sub nicio formă.
9. Pe telefon ar trebui să ai pașii zilnici, iar dacă vrei să faci mai mulți pași, urmărește aplicația aceasta. Încearcă să-ți depășești obiectivele!
10. În zilele libere este recomandat să-ți iei prietenii sau familia în drumeție, fie la mare, fie la munte. Până și o simplă plimbare în parc este utilă.
Citește și: 7 lucruri pe care să le faci ca să încetinești îmbătrânirea. Așa vei rămâne tânăr