Ce să nu faci în Sâmbătă Mare. Tradiții și superstiții înainte de Înviere
Publicat pe 15.04.2023 la 11:20 Actualizat pe 15.04.2023 la 11:22
Este ultima zi în care se mai fac pregătirile pentru Paște, astfel că credincioșii trebuie să țină cont de tradiții și superstiții în această zi pentru a le merge bine tot anul. Iată ce este recomandat să faci astăzi înainte de Înviere, dar și ce este interzis!
- Ce este interzis să faci în Sâmbăta Mare
- Iată de ce trebuie să ții cont în această zi!
Aceasta este ziua în care credincioșii se pregătesc pentru Paște, astfel că trebuie să ții cont de câteva tradiții și superstiții. Creștinii ortodocși prăznuiesc ''îngroparea lui Iisus Hristos cu trupul și pogorârea în iad, cu dumnezeirea.''
Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare
Potrivit tradiției, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus Hristos. Gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște, astfel că preparatele tradiționale trebuie puse la punct. Oamenii nu trebuie să doarmă în această seară pentru a li se îndeplini toate dorințele deoarece se deschid cerurile, iar Domnul nu poate vedea înlăuntrul ființei tale.
La miezul nopții oamenii trebuie să meargă la biserică pentru a lua Lumină, dar și anafură. Credincioșii trebuie să poarte haine noi în biserică, iar potrivit preoților în această zi poți spăla pentru a avea haine ca noi de Înviere.
După slujba de Înviere, oamenii trebuie să meargă la cimitir și să aprindă lumânări, asta pentru a primi vești. Astăzi este ultima zi în care gospodinele mai pot vopsi ouă, asta dacă nu au reușit să le pregătească în Joia Mare.
Ce să nu faci în Sâmbăta Mare
Creștinii nu au voie să se supere și să se certe astăzi, în Săptămâna Mare, mai ales dacă s-au spovedit și împărtășit. Cei care fac acest lucru se spune că vor fi urmăriți de ghinion și vor fi supărați tot anul.
Deși gospodinele pun la punct ultimele preparate tradiționale, în Sâmbăta Mare se ține în continuare post, astfel că nu trebuie să mănânci de dulce. Potrivit tradiției, oamenii trebuie să facă un foc în curți sau pe dealul din apropierea bisericii. Sâmbătă seară, gospodinele trebuie să își pregătească coșul pentru a-l duce la biserică ca să fie sfințit.
Citește și: Semnificația anafurii de Paște. De ce o împarte preotul credincioșilor