Ce se întâmplă dacă lași aluatul prea mult la dospit. Greșeala pe care o fac multe gospodine în perioada Sărbătorilor
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 15.12.2022 la 11:11
Actualizat pe 15.12.2022 la 11:11
În perioada sărbătorilor de iară, tot mai multe gospodine se pregătesc să prepare pâine sau cozonaci. Pentru a le găti, este nevoie ca alatul să rămână la dospit, însă, dacă rămâne prea mult timp ajunge să nu mai poată fi folosit.
- Ce se întâmplă cu aluatul care stă prea mult la dospit
- Gospodinele reperă frecvent această greșeală
Ne apropiem de sărbătorile de iarnă și multe gospodine vor pregăti pâine caldă sau cozonac. Înainte de a le coace, iar casa să se umple de mirosul îmbietor al acestora, trebuie să fim atenți la timpul de dospit al aluatului. Dacă va sta prea mult, el își va pierde din proprietăți și nu mai poate fi folosit.
Aluatul lăsat la dospit pre amult nu se mai folosește
Poate că multe gospodine au avut parte de acest lucru. S-au amestecat ingredientele, s-a făcut aluatul, se frământă și apoi urmează să „meargă” la dospit. Se lasă într-un bol acoperit și așteptăm să se umfle.
Dar, ce te faci când uiți de el că ai prea multe lucruri de făcut? Aici trebuie să avem multă grijă în acest sens, fiindcă poate să nu mai fie consumat. Bucătarii au reunoscut că un aluat care stă prea mult la dospit va trebui să fie aruncat.
Aluatul își pierde prin proprietăți, iar gustul nu va fi la fel de bun, ajungând să aibă și o textură apoasă. Gospodinele trebuie să fie atene le aceste lucruri pentru a nu fi nevoite să îl arunce. Pe lângă timpul de dospit, calitatea produselor este foarte importantă.
Cât timp se ține aluatul la dospit
Aluatul se lasă la dospit în jur de o oră, dar poate fi gata și mai repede. Totodată ar putea să ajungă până la 2-3 ore, în funcție de căldura din cameră. Puteți arunca o privire, din când în când, pentru a vedea cât de mult a crescut. Dacă încă nu și-a dublat volumul, îl mai poți lăsa câteva minute, dar ai grijă să nu-l uiți acolo.
Dacă este gata, poți începe să-l prepari și să meargă la copt. Mai există și dospirea la rece, având un proces mult mai lent. Tot ce trebuie să faci este să frămânți aluatul și să-l bagi la frigider peste noapte. Până dimineață, vei avea un aluat bine crescut și va putea deveni o pâine gustoasă.
CITEȘTE ȘI: Câtă drojdie proaspătă, uscată sau congelată se pune în cozonac. Secretul bucătarilor