Cinci cauze ale retenției de apă. Cum să scapi de această problemă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 25.05.2023 la 10:39
Actualizat pe 25.05.2023 la 10:39
Retenția de apă poate provoca umflarea picioarelor și mâinilor și, de regulă, această problemă este una cu care se confruntă doamnele în timpul sarcinii sau înainte de menstruație. Poate afecta, de asemenea, persoanele care nu sunt dinamice din punct de vedere fizic sau pe cele care iau unele medicamente pe termen lung. Iată care sunt cele cinci cauze ale retenției de apă.
- Retenția de apă poate provoca umflarea picioarelo și mâinilor
- Cinci cauze pentru care te confrunți cu această problemă
Multe dintre cauzele retenției de apă nu pun viața în pericol însă această problemă poate fi o manifestare a unor afecțiuni medicale, cum ar fi boala renală sau insuficiența cardiacă. Cunoașterea cauzelor acestei probleme este crucială, deoarece în acest sens, puteți stopa sau vă puteți abține de la a face lucruul care provoacă umflarea membrelor inferioare și superioare.
Iată care sunt cele cinci cauze ale retenției de apă
1. Aportul excesiv de sodiu. Consumul de alimente care sunt bogate în sare și faptul că nu beți suficientă apă ar putea să vă facă organismul să intre în „modul de economisire”, reținând astfel apă. Apa poate face celulele să se extindă de până la 20 de ori. În orice caz, sarea nu este singurul produs bogat în sodiu pentru că acesta se găsește în alimentele procesate și în legumele conservate. Este bine să știțu că sarea celtică sau de Himalaya inversează răul cauzat de sarea de masă.
2. Deficitul de magneziu. Retenția de apă poate fi, de asemenea, un efect secundar al lipsei de magneziu. Conform unei recenzii, 200 mg de magneziu în mod constant pot diminua edemul la femeile cu sindrom premenstrual. Puteți atenua această afecțiune consumând alimente bogate în magneziu sau luând suplimente. Alimentele bogate în magneziu sunt iaurtul, mazărea, fructele uscate, ciocolata neagră, spanacul, nucile, cerealele integrale, avocado și legumele de culoare verde închis.
3. Deficit de vitamina B6. Vitamina B6 o puteți obține din consumul de pui, curcan, pește și cartofi cu piele, fructe uscate, fistic, banane și semințe de floarea soarelui.
4. Deshidratare. Dacă nu bei suficientă apă te poți deshidrata. În momentul în care se întâmplă acest lucru, corpul intră în modul de supraviețuire și reține apă. Consumul de lichide bogate în potasiu vă va îmbunătăți starea.
5. Consumul excesiv de alimente procesate. Pe lângă faptul că sunt bogate în sodiu și zahăr, ingredientele procesate sunt pline de aditivi care funcționează ca otrăvuri și pun presiune asupra ficatului și rinichilor. Alimentele bogate în zahăr, în special îndulcitorii falși, provoacă o creștere rapidă a nivelului de insulină și glucoză. Trebuie să reduceți utilizarea ingredientelor procesate.
Tratament pentru retenția de lichide
În funcție de cauză, tratamentul poate include:
- o dietă săracă în sare
- diuretice (pastile de apă)
- tratament pentru afecțiunea medicală de bază - cum ar fi înlocuirea hormonală (tiroxina) în cazul hipotiroidismului,
- modificări ale stilului de viață ca răspuns la afecțiunea medicală de bază - cum ar fi evitarea consumului de alcool dacă boala hepatică este cauza modificări ale medicamentelor sau ale dozelor – dacă medicamentele sunt cauza ajustări alimentare – dacă malnutriția este cauza;
- supraveghere medicală continuă;
- ajutoare precum ciorapii de sprijin.
Citește și: Alimentul care te ajută să scapi de retenţia de apă din organism. Îl poți consuma în mai multe variante