Cum să gătești morcovii pentru a fi mai gustoși. Metoda simplă pe care o folosesc bucătarii

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 11.06.2025 la 12:00
Actualizat pe 11.06.2025 la 12:00
Morcovii se numără printre legumele rădăcinoase care își pierd textura și gustul dacă nu sunt gătiți cum trebuie. Bucătarii sunt de părere că nu trebuie adăugate foarte multe ingrediente pentru a fi gustoși, iar cele mai folosite metode de gătiri sunt fierberea și la aburi, care ajută ca legumele rădăcinoase să se înmoaie în mod natural.

Metoda simplă recomandată de bucătari pentru a găti morcovii
Profimediaimages
- Ce să adaugi atunci când gătești morcovii
- Trucul simplu pe care îl folosesc bucătarii
Bucătarii susțin că mai multe ingrediente nu ajută ca morcovii să fie mai gustoși, ci este bine să fie folosite ingredientele de bază, cum ar fi sarea, uleiul și câteva condimente.
Cum trebuie gătiți morcovii pentru a fi gustoși
Proprietarii unui restaurant celebru din America au declarat pentru Eating Well că este mai bine ca morcovii să fie fierți sau gătiți la abur. Gătitul lent este considerat de toți cei patru bucătari o tehnică excelentă, care ajută morcovii să își păstreze textura și dulceața naturală.
Morcovii trebuie lăsați la fiert între două și patru minute într-o oală cu capacul pus, iar în apă să se adauge ulei vegetal, dar și zahăr brun și două lingurițe de suc proaspăt de lămâie, puțină coajă rasă de portocală și sare. În acest fel, morcovii se înmoaie în mod natural. Este bine să fie fierți la foc mic.
Ce este bine să faci dacă vrei să îi prăjești
Dacă vrei să îi prăjești, este recomandat ca morcovii să fie tăiați bastonașe, cam de mărimea cartofilor prăjiți, și abia mai apoi puși în tigaia cu uleiul încins. La fel, trebuie lăsați să se gătească încet. Se adaugă sare și ulei de măsline și se țin pe foc până când sunt rumeniți.
Pentru a obține o crustă crocanta, este indicat ca morcovii să fie puși ulterior în air fryer sau al cuptor pentru câteva minute. După ce s-au răcit complet, se dau printr-un amestec obținut din miere, suc proaspăt de lime, coajă de lime și sare. Trebuie lăsați la cuptor sau air fryer cel mult zece minute.
Bucătarii mai recomandă următoarele condimente atunci când sunt gătiți morcovii: scorțișoara, cuișoare, nucșoară și piperul cayenne. Se mai poate adăuga și rozmarin, cimbru, pătrunjel, chimen, coriandru, mărar, usturoi sau ceapă.
Citește și: Legumele care previn căderea părului. Consumul lor zilnic îl va face mai mătăsos