Data la care se sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul în 2024, pe rit vechi. Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii care nu au adoptat calendarul iulian
Publicat pe 01.01.2024 la 20:07 Actualizat pe 06.01.2024 la 12:52
Chiar dacă pentru cei mai mulți sărbătorile de iarnă au luat sfârșit în acest an, alții se pregătesc să sărbătorească Crăciunul şi Revelionul 2024 pe rit vechi. Creștinii din Bisericile ortodoxe care nu urmează calendarul iulian prăznuiesc cele două mari sărbători în zile diferite. Iată când au loc aceste două evenimente importante și ce trebuie să știi despre acest obicei!
- Când se sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul 2024 pe rit vechi de către creștinii care nu au adoptat calendarul iulian
- Tradițiile și obiceiurile pe care le respectă creștinii care nu au adoptat calendarul iulian
Calendarul iulian sau cel pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de cel oficial. În acest fel, Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit pe data de 7 ianuarie.
Când se sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul 2024 pe rit vechi
Mai exact, pe rit vechi, Crăciunul este o sărbătoare la fel de importantă, iar însemnătatea ei este aceeași, adică Nașterea Domnului, doar că este sărbătorită după alt calendar. Amintim că Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar la data de 1 octombrie 1924.
În acest fel, printre bisericile care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi se numără:
- Patriarhia Ierusalimului;
- Biserica Rusă;
- Biserica Sârbă și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului.
Și în țara noastră există peste un milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Ei bine, oamenii obișnuiesc să respecte în mare parte tradițiile pe care le respectă românii care sărbătoresc Nașterea Domnului pe 25 decembrie.
În schimb, dacă vorbim despre Revelion, acest eveniment el este sărbătorit pe stil vechi, în fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, la o săptămână după Crăciunului.
Tradiții și obiceiuri
Așadar, dacă vorbim despre tradițiile de Crăciun și Revelion, pe stil vechi sunt identice celor pe conform calendarului oficial. Mai exact, în Republica Moldova acestea sunt păstrate și respectate de toți oamenii, mai ales în zona rurală.
În schimb, sârbii au tradiții foarte interesante. Dintre acestea, una este dansul țigăncilor, care spune că aduce mult noroc în anul care vine și te scapă de necazuri.
Tot pentru a scăpa de ghinion, există un obicei care spune că este bine să spargi paharele în care ai băut șampania.
Mai mult decât atât, în prima zi a anului, cea care coincide și cu praznicul Sfântului Vasile, sârbii se bucură de colacul cu nuci și stafide. Gospodinele muncesc de dimineață până seară în bucătărie, iar preparatele se împart pentru a avea parte de un an îmbelșugat.
Pe ritm vechi, bucătăria tradițională pentru Revelion este una foarte bogată în mâncăruri tradiționale.
De la acest eveniment, de pe masă nu lipsesc niciodată preparate precum ardei umplut cu caimac, mezeluri sârbești, pește cu legume, șnițelul Karadjordje, mușchiuleț învelit în șuncă, cartofii sârbești, ramstek, vin roșu, sarmale.
CITEȘTE ȘI: Apa sfințită sau agheasma - la ce se folosește si care sunt tradițiile