De ce e bine să bei ceai de cimbrișor. Mulți medici îl recomandă
Publicat pe 30.01.2024 la 19:06 Actualizat pe 30.01.2024 la 19:06
Remediilor naturale, cimbrișorul iese în evidență ca o adevărată comoară medicinală, câștigându-și reputația de "iarba duhului" sau "antibioticul săracului". Cu numeroasele sale beneficii pentru sănătate, acestă plantă a devenit subiect de interes pentru medici și specialiști, care îl recomandă din ce în ce mai des pentru îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mentală.
- Beneficiile ceaiului de cimbrișor
- De ce este bine să îl consumi regulat
Cunoscut sub denumirea de "iarba duhului" sau "antibioticul săracului", cimbrișorul devine din ce în ce mai apreciat în farmacia naturii, fiind recunoscut pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății fizice și psihice.
Beneficiile ceaiului de cimbrișor
Mulți medici îl recomandă pentru calitățile sale de revitalizare și vindecare, iar ceaiul de cimbrișor este adesea apreciat pentru acțiunile sale complexe asupra organismului.
Considerată în Evul Mediu o plantă datatoare de vitejie, cimbrișorul a fost denumit "iarba duhului" datorită capacității sale de a revitaliza trupul, de a oferi curaj inimii și de a aduce bucurie sufletului.
Ceaiul obținut din această plantă este recunoscut pentru multiplele sale beneficii, iar în vechea Roma, cimbrișorul era nelipsit din amestecurile descântătoarelor, datorită puterii sale de a stârni stări de beatitudine și iubire.
Ceaiul de cimbrișor și-a dovedit eficacitatea în tratarea diverselor afecțiuni. Printre beneficiile sale se numără ameliorarea laringitelor, traheitelor, gripei, bronșitelor și infecțiilor respiratorii, inclusiv a tuberculozei, datorită uleiului eteric. Această licoare delicioasă calmează spasmele cailor respiratorii, stimulează pofta de mâncare și este utilă în tratarea unor probleme digestive precum enterocolite, enterite, dureri de stomac, constipație și aerofagie.
Are proprietăți antiseptice
Cu proprietăți antiseptice remarcabile, cimbrișorul poate fi folosit și extern, în băi aromatice care linistesc sistemul nervos și ameliorează durerile provocate de reumatism și gută. De asemenea, aceasta plantă oferă beneficii în cazul plăgilor purulente și altor infecții ale pielii.
Printre avantajele consumului de ceai de cimbrișor se numără și efectele sale sedative asupra sistemului nervos, contribuind la detensionarea celulelor nervoase și oferind o relaxare totală corpului. De asemenea, ceaiul de cimbrișor protejează căile respiratorii, având efect expectorant și antitusiv natural, fiind util în caz de tuse uscată sau productivă.
Cu toate aceste beneficii remarcabile, experții avertizează cu privire la supradozajul de ceai de cimbrișor, care poate duce la apariția unor probleme gastro-intestinale sau chiar la stări de excitare nervoasă urmate de depresie. Persoanele cu astm, insuficiență pancreatică, gastrică sau hepatică, precum și cele care suferă de enterite sau esofagite, trebuie să evite consumul excesiv de cimbrisor. Femeile însărcinate ar trebui să evite, de asemenea, acest ceai, deoarece poate avea un efect stimulant asupra nasterii.
Citește și: Ceaiurile bune pentru hipertensiunea arterială. Remedii naturale cu beneficii pentru sănătate