Dieta mediteraneeană verde care încetinește îmbătrânirea. Ce alte beneficii mai are
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 17.01.2025 la 10:43
Actualizat pe 17.01.2025 la 10:43
Dieta mediteraneeană poate fi o variantă pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus. Cei care urmează această dietă pun accentul pe o alimentație sănătoasă, formată în mare parte din legume, fructe, cereale integrale și pește. Dieta mediteraneeană verde ar încetini îmbătrânirea, iar carnea roșie este înlocuită cu proteine vegetale.
- Specialiștii spun că dieta mediteraneeană verde încetinește îmbătrânirea
- Ce alte beneficii mai are
Un studiu arată că oamenii care trăiesc în țări ca Italia, Spania sau Grecia sunt mai sănătoși pentru că au o dietă diferită. Cei mai mulți țin dieta mediteraneană, care presupune că în alimentație sunt incluse fructe, legume, pește și cereale integrale. Cei care renunță la carne obișnuiesc să țină dieta mediteraneană verde, cea în care sunt folosite cel mai des fructe, legume și leguminoase.
Ce presupune dieta mediteraneană verde
Chiar dacă dieta mediteraneană tradițională este una sănătoasă, specialiștii spun că dieta mediteraneană verde are mai multe beneficii, pornind de la faptul că se consumă mai multe legume verzi și deloc carne roșie, care este înlocuită cu proteine vegetale.
Studiile arată că poate lupta și împotriva îmbătrânirii, asta pentru că nu există deloc o sursă de proteină animală, iar cea vegetală este mai sănătoasă.
Legumele verzi au un conținut ridicat de antioxidanți. Astfel că este recomandat consumul cât mai multor fructe, legume verzi, tofu, linte sau semințe. Și ceaiul verde este recomandat într-o astfel de dietă.
Cei care urmează dieta mediteraneană verde mai pot consuma hummus, paste pe bază de fasole, quinoa, ouă, iaurt, brânză, ulei de măsline și ierburi aromatice.
Pe lângă că încetinește îmbătrânirea, studiile arată că dieta mediteraneană verde ajută și la slăbit mai mult decât dieta mediteraneană clasică.
Ce gustări sunt permise
Este recomandat să ai trei mese pe zi, toate echilibrate. La gustare, este bine să consumi fructe, în special de pădure sau struguri, nuci, iaurt grecesc, mere cu unt de migdale sau baby morcovi.
Dacă ți-a mai rămas mâncare de la cină, poate fi consumată, doar că este indicat să nu fie o cantitate mare și să fie o mâncare sănătoasă. Este recomandat și vinul roșu, dar cu moderație. De evitat sunt produsele de patiserie și carnea procesată.