Baiț pentru carne de porc la grătar. 3 retețe pentru o friptură delicioasă
De Razvan Paltin.
Publicat pe 27.04.2021 la 11:12
Actualizat pe 27.04.2021 la 11:12
Carnea de porc la grătar are cu totul alt gust, după ce e lasată la baiț mai multe ore. Iată 3 rețete de baiț pentru ca la final să ai cea mai delicioasă friptură.
- Cum să prepari cel mai bun baiț pentru carnea de porc
- Friptura va avea cu totul alt gust
Gospodinele se pregătesc pentru masa de Paște, iar printre bucatele alese din această zi importantă se numără și friptura din carne de porc. Pentru a avea un gust cu totul deosebit aceasta trebuie lăsată la baiț mai multe ore înainte de a fi pusă pe grătar. Vă prezentăm cele mai bune rețele de baiț și preparate foarte ușor.
Baiț pentru carne de porc cu bere
Ingrediente
- 4 felii groase de ceafă de porc
- 300 ml bere neagra sau bere bonda - la alegere
- ulei pentru uns carnea
- piper negru proaspat macinat
- sare
Mod de preparare
Se va tăia carnea subțire, după care se va pune într-un recipent peste care urmează să se pună ingredientele. Se va turna peste bucățile ce carne o sticlă de bere, iar seara nu va fi pusă în acest moment va scoate tot dioxidul de carbon din bătură.
Se închide capul recipientului unde a fost pusă și se va lăsa la marinat timp de 24 de ore. După ce timpul a expirat se va scoate din frigider cu două ore înainte de a fi pusă pe grătar, iar ulterior se va presăra pe aceasta piper negru măcinat și sare.
Baiț pentru carne de porc cu vin roșu
Ingrediente
- 125 ml vin roșu sec (1/2 cană)
- 2 lingurițe de muștar dulce
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 1/2 linguriță cimbru uscat
Mod de preparare
Pentru baițul pentru carne de porc cu vin roșu va trebui să amestecați cimbrul cu usturoiul zdrobit împreună cu muștarul.
Vinul se va adăuga treptat pentru a se evita formarea cocoloașelor, după care se va pune peste carne și se va lăsa peste noapte la frigider.
Baiț cu vin alb pentru carne de porc
Ingrediente
- 300 ml vin alb
- după gust sare, piper
- după gust boia dulce
- după gust cimbru
- după gust busuioc
Mod de preparare
La fel ca și în cazul pregătirii friptură din carnea de porc în baiț de vin roșu, va trebui ca și acum să amestecați ingredintele: cimbru, usturoiu și boia dulce cu sare și piper, după care să turnați peste aceasta 300 ml de vin.
Carnea se lasă la marinat mai multe ore, de preferat peste noapte, iar în ziua următoarea va putea fi pusă pe grătar.
Ce este, de fapt, baițul și cum influențează gustul fripturii
Baițul este rețetea care cuprinde mai multe condimente prin carnea prinde cu totul alt gust, după ce e lăsată la marinat în acest amestec. Baițul dă cu totul altă savoare mâncării, deoarece timp de mai multe ore carnea își propritățile din ingredintele folosite pentru baiț, de exemplu condimentele sau băuturile în care e lăsată la marinat.
Baițul ajută la frăgezirea cărnii și la a fi cât mai suculentă atunci când e pusă la cuptor sau pe grătar, în funcție de preferințe.
Citește și: Cum faci un pui întreg la grătar. O rețetă de friptură aspectuoasă și gustoasă