Friptură la grătar fragedă și suculentă. Trucuri ca să-ți iasă perfect de fiecare dată
De Razvan Paltin.
Publicat pe 27.04.2021 la 10:35
Actualizat pe 27.04.2021 la 10:37
Sărbătorile de Paște se apropie, iar gospodinele se pregătesc cu bucatele alese pentru această perioadă. Iată cum poți prepara friptură la grătar fragedă și suculentă. Cele mai bune trucuri ca să îți iată perfect.
- Cum poți prepara cea mai bună friptură la grătar
- Trucuri pentru a fi mereu fragedă și suculentă
Paștele se apropie cu pași repezi, iar în această perioadă gospodinele sunt tot timpul în bucătărie pregătind bucate pe alese pentru masa de după Înviere. Nu vor lipsi ouăle roșii, drobul, dar nici friptura. Iată cum poți face ca aceasta să fie mereu suculetă și fragedă.
Trucuri pentru o friptură la grătar fragedă și suculentă
Un prim pas pentru friptura fragedă și suculentă e să aveți un jar perfect. Carnea se pună pe grătar după ce cărbunii au ars cel puțin zece minute și atunci când nu mai există flăcară. Dacă vedeți că puteți să rezistanți câteva secunde cu mâna deasupra grătarului atunci înseamnă că puteți să poziționați carnea.
Grătarul trebuie să fie bine încins înainte să fie pusă carnea la făcut, iar acestea trebuie să fie unse cu puțin ulei pentru a se evita lipirea. Friptura se face mai repede și rămâne fragedă atunci când se poate regla circulația aerului în interior.
Un recipient cu apă așezat în apropierea grătarului va face ca friptura să fie cât mai suculentă.
Cum să alegi carnea pentru grătar
Din punctul de vedere al cărnii, există mai multe variante în care aceasta poate fi aleasă pentru a fi făcută la grătar.
Coastele de porc și cele de vită sunt excenlente pentru un grătar savuros, iar dacă dețineți un grătar de grădină aceastea ar trebui să fie gata în aproximativ 45-90 de minute. Aceasta trebuie rotite din când în când pentru a fi coapte uniform.
De asemenea, cotelele de porc sau muschiul diafragmă de viță fac o friptură cât mai fragedă și suculentă și sunt cele mai indicate pentru un grătar excelent.
O friptură de vită trebuie să fie mereu crocantă la exterior, dar moale și zămoasă în interior pentru a fi consideră făcută. Nu trebuie să serviți carnea imediat ce o luați de pe grătar, ci trebuie să așteptați ca sucurile din interior să se distribuie uniform.
Cum se marinează carnea înainte de a o pune pe grătar
Un pas pe care trebuie să știi atunci când vrei să ai o friptură suculetă și fragedă la grătar e să ai toate ustensile potrivite, iar carnea trebuie marinată înainte de a fi pusă pe grătar.
Ea trebuie dată cu un amestec uscat din sare și condimente sau dintr-un amestec umed care poate conține diverse ingrediente precum ulei, zeamă de lămâie, vin, sare și condimente.
Totodată, ea poate fi marinată și dintr-un amestec cu muștar, miere și zahar, însă înainte de a fi pusă pe grătar acestea trebuie date jos deoarece riscul să se ardă va fi destul de mare.
Ce condimente se pot folosi pentru friptura la grătar
Pentru o friptură ca la carte vei avea nevoie să condimentezi carnea, iar la final vei gusta un preperat la care nu te-ai așteptat niciodată.
Există mai multe condimente care pot transforma friptura într-o adevără savoare, iar printre acestea se numără paprika afumată, oregano uscat, coriandru uscat, sare, piper, chimez, dar și coaja de lămaie.
De asemenea, se poate folosi și sos de soia, zahar, ulei de susan, ceapă, usturoi, piper negru și semințe de susan.
Citește și: Cum sa faci friptura de porc la cuptor foarte fragedă și gustoasă