Ce beneficii și contraindicații are dovleacul
Publicat pe 06.10.2020 la 19:25 Actualizat pe 06.10.2020 la 19:25
A venit toamna, așadar este sezonul faimosului dovleac. Doar când ne gândim, parcă deja simțim gustul unei delicioase plăcinte sau al unui latte cu aromă de dovleac, care ne încălzește o dimineață rece de octombrie. Cei mici îl văd deja sculptat în diferite chipuri pentru Halloween, dar asta este deja altă poveste. Rămânem la consum și trebuie să specificăm că acest fruct al sezonului are atât beneficii cât și contraindicații.
- Este sezonul dovleacului!
- Care îi sunt beneficiile, dar și contraindicațiile.
Dovleacul aduce un aport mare de vitamine și minerale, esențiale pentru un organism sănătos. Cpot cu scorțișoară, într-o supă cremă delicioasă sau într-o plăcintă, deliciosul dovleac ne aduce numeroase beneficii.
Beneficiile dovleacului
- Reglează tensiunea arterială - dovleacul are un conținut ridicat de potasiu, ceea ce este benefic pentru sănătatea inimii. Astfel, ar putea fi un remediu natural, în tratarea hipertensiunii.
- Poate preveni apariția diabetului - semințele și pulpa dovleacului conțin substanțe care ajută la absorbția glucozei în țesuturi și la menținerea acesteia la un nivel optim. Poate fi de ajutor în prevenirea apariției diabetului de tip 2.
- Îmbunătățește vederea - despre morcovi știm cu toții, însă și dovleacul conține betacaroten. Acesta ajută la menținerea unei bune vederi și reduce riscul de apatiție a cataractei, una dintre principalele cauze care duc, treptat, la orbire. De asemenea, dovleacul conține și vitaminele C și E.
- Ajută sistemul imunitar - după cum am scris deja, dovleacul conține betacaroten și vitamina C. Ambele întăresc sistemul imunitar. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în vitamina A, care declanșează producția de leucocite, celulelele albe din sânge care luptă cu infecțiile.
- Ne poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus - conține foarte puține calorii, dar, în același timp este o sursă bogată de fibre, ceea ce creează senzația de sațietate.
- .Previne apatiția bolilor cardiovasculare - Conținutul ridicat de potasiu și vitamina C ajută la menținerea unei inimii sănătoase reduce riscul apariției accidentului vascular cerebral.
- Ține colesterolul sub control - dovleacul este bogat în antioxidanti care ajută la reglarea colesterolului.
- Protejează pielea - vitamina C ajută la producerea de colagen, o proteină esențială pentru o piele sanatoasă. Totodată, vitamina C, luteina si antioxidanții protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete.
Beneficiile semințelor de dovleac
Pe lângă dovleac, și semințele sale au numeroase beneficii. Acestea conțin o cantitate ridicată de magneziu ( 262 mg/ 100 grame de semințe). Iată cum pot fi de ajutor:
- Mențin sănătatea aparatului urinar - semințele de dovleac ajută la ameliorarea simptomelor asociate prostatei și îmbunătățesc funcțiile aparatului urinar.
- Un somn mai linițtit - printre proprietățile magneziului se numără și îmbunătățirea calității somnului.
- O digestie mai bună - datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru îmbunătățirea digestiei și poate ajuta în combaterea constipației.
Contraindicații ale consumului de dovleac
Din moment ce am văzut lista de numeroase beneficii, este clar faptul că dovleacul este un aliment sănătos. După cum spune o vorbă din popor însă „ce e mult, strică!”. Iată că și dovleacul, consumat în cantități mari, nu este întocmai benefic. Pot apărea balonări și dureri de stomac.
Persoanelor care suferă de gastrită, ulcer gastric, sau care prezintă o producție redusă de acid gastric, le este contraindicat să consume dovleac în cantități mari, ori crud
Bostanul și dovleceii conțin substante organice de origine vegetală, toxice, cunoscute sub numele de alcaloizi. Acestea favorizează procesele inflamatorii.
Și semințele ne-ar putea aduce probleme. Consumul îndelungat de semințe de dovleac sau bostan pot duce la apariție furunculozei.
În plus, consumul de bostan este contraindicat în gastritele cu aciditate scăzuta, în ulcerul stomacal și în formele grave de diabet zaharat.
CITEȘTE ȘI: Gutuia ca medicament. Ce beneficii are pentru sănătate și care sunt contraindicațiile