Drojdie uscată sau drojdie proaspătă? Care dintre cele două este mai bună şi cum le folosim
Publicat pe 17.02.2024 la 22:03 Actualizat pe 26.03.2024 la 19:37
Drojdia se numără printre ingredientele extrem de folosite de bucătari și gospodine în bucătărie, mai ales când este vorba de prepararea produselor de panificație. Ei bine, știm că drojdia poate genera confuzie însă, iar asta pentru că se prezintă sub mai multe sortimente. Mulți se întreabă care este mai bună, drojdia proaspătă sau drojdia uscată. Iată ce spun specialiștii!
- Drojdie uscată sau drojdie proaspătă
- Care este mai bună şi cum le folosim
Despre drojdia propriu-zisă știm că ea reprezintă o ciupercă unicelulară, vizibilă doar cu microscopul. Astfel, este nevoie de douăzeci de miliarde de celule de drojdie pentru a cântări 1 gram.
De asemenea, cei mai mulți cunosc acest ingredient pentru că este folosit în două scopuri principale: la coacerea pâinii, în bucătărie sau brutărie, sau la fabricarea berii.
În acest fel, când vorbim despre coacerea pâinii cu drojdie, aceasta din urmă fermentează zaharurile din făină și eliberează dioxid de carbon, care face ca aluatul să se umfle sau să crească, int imp ce în fabricarea berii, drojdia acaparează zahărul și produce dioxid de carbon și alcool.
Drojdia proaspătă versus drojdia uscată. Ce caracteristici are cea dintâi
Așadar, potrivit specialiștilor, drojdia folosită la pâinea este de două feluri: proaspătă sau uscată. Astfel, cea proaspătă poate fi cumpărată de la magazine sau supermarketuri, fiind păstrată la temperaturi scăzut.
Mai mult decât atât, drojdia proaspătă este ambalată în pachete de 25/50/100 de grame, este sfărâmicioasă și are un miros ușor înțepător. Aceasta trebuie păstrată la temperaturi de maximum 10 grade Celsius și se dizolvă cu apă sau lapte, apoi este folosită în aluat. Însă, acest tip de drojdie știm că are un termen de valabilitate mai scurt.
Drojdia proaspătă versus drojdia uscată. De câte tipuri poate fi cea uscată
De cealaltă parte, drojdia uscată este de două tipuri, și anume activă sau instant. Astfel, ambele sintre cele două se obțîn din drojdia proaspătă, cea instant însă prezentând o granulație mai fină. Acestea se pot achiziționa din magazin sau supermarket și pot fi păstrate în locuri uscate și răcoroase.
Mai mult decât atât, drojdia uscată activă trebuie dizolvată în apă sau lapte timp de zece minute, înainte de a fi folosită în aluat, în timp ce cea instant se adaugă în aluat odată cu făina și nu necesită dizolvare prealabilă.
Care drojdie este mai bună și când se folosește
În acest fel, potrivit brutarilor, atât drojdia proaspătă, cât și cea uscată sunt la fel de bune.
Însă, bucătăresele trebuie să știe că singura diferență de care trebuie să ții cont este că drojdia uscată instant are un termen de valabilitatea mai lung în comparație cu celelalte tipuri de drojdie, este comod de păstrat, dar și de folosit.
CITEȘTE ȘI: Câtă drojdie proaspătă, uscată sau congelată se pune în cozonac. Secretul bucătarilor