Ingredientele care nu trebuie să lipsească din rețeta tradițională de cozonac. Secretul celui mai delicios desert de Crăciun
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 10.12.2022 la 11:37
Actualizat pe 10.12.2022 la 11:37
Cu toții știm că desertul-simbol al Crăciunului este cozonacul. Gospodinele știu multe rețete pentru acest preparat, însă indiferent de acestea, trebuie să te asiguri că nu ai uitat niciunul dintre aceste ingrediente. Iată câteva secrete pentru prepararea celui mai delicios desert pentru sărbătorile de iarnă.
- Ingredientele pentru cel mai delicios cozonac
- Secretul pe care toate gospodinele trebuie să le știe
Mirosul de cozonaci ne amintește de casa bunicii în prag de sărbători, mai ales în copilărie. Cu toții am încercat să recreem acea textură pufoasă, însă fără rezultat. Ei bine, pentru asta nu ai nevoie de rețete secrete sau abilități magice în bucătărie, ci doar să te asiguri că ai respectat întocmai rețeta, iar aceste ingrediente nu lipsesc de pe listă.
Ingredientele care nu trebuie să lipsească din rețeta tradițională de cozonac
Oamenii preferă mereu rețetele tradiționale, care le amintesc de sărbătorile de iarnă din copilărie. Așadar, dincolo de răbdarea și pasiunea gospodinelor princepute, oamenii trebuie să se asigure că nu ratează niciunul dintre aceste ingrediente. Mai mult, pentru a obține gustul perfect, trebuie să fie respectate cantitățile exacte.
Ingredientele sunt simple și ieftine, se găsesc la orice magazin, însă ce este cel mai important este respectarea cantității. Așadar, pentru a prepara cozonacul tradițional, ai nevoie de 1 kg de făină, 50 grame drojdie proaspătă sau 14 grame de drojdie uscată, 350 ml de lapte călduț, 250 grame de zahăr, 4 ouă, 150 ml de ulei sau 100 ml ulei și 100 grame de unt topit, 3 pliculețe de zahăr vanilat, coaja rasă de la două lămâi și o portocală și 15 grame de sare. Suplimentar, se pot adăuga stafide sau nuci, în funcție de umplutura pe care o alegi.
Alte sfaturi utile pentru prepararea cozonacului tradițional
În afară de ingredientele care nu trebuie să îți lipsească din preparat, este bine să urmezi și câteva sfaturi, care țin de modul de preparare al cozonacului. Pentru a obține un miros aromat și pentru a-l feri de mucegai, este recomandat să ungi folia de copt cu puțin unt.
Mai mult, imediat după ce l-ai scos din cuptor, trebuie să îl ungi cu un sirop obținut dintr-o lingură de miere de albine și două linguri de apă. În acest fel, cozonacii tăi vor străluci pe masa de sărbători.
Citește și: Câtă sare se pune la 1 kilogram de făină pentru cozonac. Detaliul pe care puține gospodine îl știu