Ou întreg sau albuș - care este mai sănătos. Câte proteine conține fiecare
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 23.01.2025 la 10:27
Actualizat pe 23.01.2025 la 10:27
Proteinele sunt esențiale pentru o viață sănătoasă. Sunt un nutrient care ajută la funcționarea corpului, iar proteinele ar trebui să reprezinte un sfert din farfurie la fiecare masă. Pentru cei mai mulți, micul dejun este format din ouă, una dintre cele mai bune surse de proteine.
- Oul întreg sau albușul?
- Care are mai multe proteine
Oul este o sursă bogată de proteine, dar o perioadă lungă s-a crezut că albușul este mai sănătos decât gălbenușul. Studiile au arătat că lucrurile nu stau chiar așa și că, de fapt, albușul este alcătuit din 90% apă și 10 proteine.
Beneficiile oului întreg și ale albușului
Albușul de ouă este sărac în calorii și grăsimi, fiind o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Conține aproximativ 3,6 grame de proteine. Albușurile de ou sunt indicate pentru a menține sănătatea inimii sau pentru a scădea nivelul de colesterol.
Albușul de ou trebuie integrat în alimentație și de cei cae vor să sscape de kilogramele în plus. Contribuie și la senzația de sațietate mai mult timp și la menținerea nivelului de energie.
Oul întreg este considerat un superalimente, bogat în proteine. În gălbenuș se găsesc vitaminele A, D, E și B12, dar și colina, un nutrient esențial care susține sănătatea creierului.
Ouăle întregi mai conțin și grăsimi sănătoase și antioxidanți, precum luteina și zeaxantina, ambele contribuind la sănătatea ochilor. Consumul moderat de ouă întregi ajută și la sănătatea inimii, mai arată studiile.
Care este mai sănătos
Specialiștii spun că atât oul întreg, cât și albușul, au beneficii și trebuie integrate în alimentație, fiind surse bune de proteine. În timp ce albușul de ou conține aproximativ 3,6 grame de proteine și este proteină aproape pură, cu puține grăsimi sau calorii, un ou întreg are aproximativ 6 grame de proteină.
Pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, recomandate sunt albușurile de ou, pentru că au puține calorii, iar pentru cei care au grijă de sănătatea lor și vor o alimentați echilibrată este indicat oul întreg.
Au fost existat și specialiști care au spus că este bine ca inclusiv copiii să consume ouă pentru sănătatea creierului.
Citește și: Micul dejun care te lasă fără energie. Ce să eviți la prima masă a zilei