Postul intermitent versus deficitul caloric. Ce metodă este eficientă în dietă. Recomandările specialiștilor

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 05.04.2025 la 16:56
Actualizat pe 05.04.2025 la 16:56
Postul intermitent și deficitul caloric sunt două dintre cele mai folosite metode în prezent pentru a scăpa de kilogramele în plus. Ambele au beneficii, dar în urma unui nou studiu, s-a stabilit care ajută mai mult în diete.

Ce beneficii au postul intermitent și deficitul caloric
Profimediaimages
- Când este recomandat postul intermitent și când deficitul caloric în dietă
- Recomandările specialiștilor
În ultima perioadă, postul intermitent a devenit din ce în mai popular în rândul celor care țin dietă. Există mai multe metode pentru a ține postul intermitent, adică post în zile alternative, 16/8, 5:2, cel de 24 de ore și 4:3.
Postul intermitent versus deficitul caloric
Pe de altă parte, la fel de popular este și deficitul caloric, care presupune că oamenii consumă mai puține calorii decât consumă. Un nou studiu arată că, de fapt, postul 4:3 poate aduce rezultate mai bune într-un an decât deficitul caloric. Metoda presupune că se mănâncă normal timp de patru zile, iar trei zile alternativ este ținut post intermitent.
În urma studiului publicat în Annals of Internal Medicine, specialiștii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Colorado au recrutat 165 de persoane cu risc de obezitate. Unii dintre ei au ținut post intermitent 4:3, în timp ce alții au fost în deficit caloric, totul pentru 12 luni.
În cazul participanților care au respectat postul intermitent 4:3, au fost nevoiți să reducă aportul de calorii cu 80% trei zile, iar celelalte patru zile să consume ce își doresc, dar moderat.
În schimb, cei care au fost în deficit caloric, au consumat cu peste 30% mai puține calorii. La finalul studiului, s-a constat că participanții care au ținut post intermitent 4:3 au pierdut în medie 7,6% din numărul de kilograme, în comparație cu cei care au ținut cont de numărul de calorii, acolo unde au slăbit 5% din greutatea corporală.
Ce beneficii are postul intermitent
În urma aceluiași studiu, s-a mai descoperit și faptul că postul intermitent ajută și la reducerea colesterolului și a nivelului de glucoză din sânge, dar și reglarea tensiunii arteriale sistolice.
Totuși, specialiștii recomandă ca atunci când se ține post intermitent să fie luate în calcul mai multe aspecte, printre care vârsta, genul, dar și istoricul persoanei respective legat de problemele de sănătate. Postul intermitent nu trebuie ținut de copii, adolescenți și nici de femeile însărcinate.
Citește și: Topul alimentelor cu cel mai mare conținut de apă. Ce să mănânci dacă nu bei suficiente lichide