Rețetă de sarmale de post mănăstirești. Care este secretul știut doar de măicuțe
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 01.04.2021 la 14:06
Actualizat pe 01.04.2021 la 14:06
Sarmalele sunt unul dintre cele mai îndemână preparate, mai ales în perioada Postului Paștelui. Sarmalele de post sunt gustoase și sățioase și pot fi gătite în mai multe combinații: cu orez și stafide, cu nucă, ciuperci, soia sau semințe de floarea-soarelui. Iată cum fac măicuțele de la mănăstirea Prislop sarmalele mănăstirești!
- Cum se prepară sarmalele de post mănăstirești
- Rețeta știută doar de măicuțele de la mănăstirea Prislop
Cum să prepari cele mai gustoase sarmale de post după rețeta măicuțelor
Preparatele de post sunt la mare căutare, mai ales atunci când ne aflăm în perioada Postului Paștelui. Cel mai des, gospodinele gătesc sarmale de post, însă aceste sarmale au la bază o rețetă specială, știută doar de măicuțele de la mănăstirea Prislop.
Rețeta sarmalelor de post mănăstirești
Multe persoane spun că sarmalele mănăstirești sunt mult mai delicioase decât sarmalele clasice cu carne, dar și mult mai sănătoase. Pentru un plus de savoare, pot fi servite cu mămăliguță și ardei iute.
Ingrediente
Pentru a prepara cele mai gustoase sarmale de post ai nevoie de: o varză murată mare, 450 g ciuperci champignon, un morcov mare (ras prin răzătoarea fină), o felie de țelină rasă, o ceapă mare tocată fin, 130 g orez, 300 ml suc de roșii, 3 linguri de pastă de roșii, 1-3 frunze dafin, o linguriță de cimbru uscat, jumătate de legătură de pătrunjel verde tocat mărunt, sare, piper proaspăt măcinat, boabe de piper, 2 crenguțe de cimbru, un praf oregano, 2-3 linguri ulei și apă fiartă.
Mod de preparare
Se începe prin a se toca ceapa mărunt, iar apoi se călește în ulei până când capătă un aspect sticlos, peste care se adaugă și jumătate de morcov tocat. Peste compoziție, se adaugă și ciupercile mărunțite și se lasă pe foc pentru câteva minute.
Peste acest amestec se adaugă și orezul spălat, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul. Pe frunza de varză se pune câte puțin din amestecul obținut, păstrându-se câte doi centimetri la capăt pentru rulare.
Sarmalele se rulează și apoi se împachetează la capăt pentru a nu se desface atunci când sunt puse la fiert. Pe fundul oalei se pun frunze de varză julien, împreună cu restul de morcov și țelină.
Peste varza julien se toarnă sucul cu pastă de roșii, apoi se pun sarmalele înfășurate, peste care se presară oregano uscat și se mai toarnă o cantitate modică de suc de roșii. Uleiul și apa fierbinte se toarnă până ajung la nivelul sarmalelor și se lasă la fiert pentru aproximativ o jumătate de oră. Dacă este nevoie, din când în când se mai completează cu apă.
Se mai dau la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, în cuptorul preîncălzit la 200 grade.
Citește și: 4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță