Budincă de dovlecei. 3 rețete pentru o masă gustoasă și sănătoasă
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 02.07.2021 la 15:43
Actualizat pe 02.07.2021 la 15:44
Pe lângă faptul că este un aliment sănătos, dovlecelul poate fi gătit în multe feluri, mai ales ca și budincă. Astăzi venim în ajutorul tuturor gospodinelor și vă prezentăm trei rețete delicioase pentru budinca de dovlecei: budincă de dovlecei cu brânză, cu cartofi și brânză și cea cu iaurt. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum trebuie să le prepari!
- Budincă de dovlecei cu brânză.
- Budincă de dovlecei cu cartofi și brânză.
- Budincă de dovlecei cu iaurt.
Dovlecelul se numără printre cele mai sănătoase alimente și poate fi consumat sub diverse forme. Fie că vorbim despre dovlecel la cuptor, plăcintă cu dovlecel sau dovlecei umpluţi cu carne de curcan, fără doar și poate, cea mai gustoasă combinație este atunci când vine vorba despre budinca de dovlecei. Drept urmare, vă prezentăm astăzi patru rețete nemaipomenite pentru cea mai gustoasă plăcintă de dovlecei ci brânză, cu cartofi și brânză și cea cu iaurt.
Budincă de dovlecei cu brânză
Rețeta de budincă de dovlecei cu brânză este cea mai căutată, fiind, de altfel, considerată și cea mai gustoasă. Simplu de făcut, iată de ce ingrediente ai nevoie și cum trebuie să o prepari.
Ingrediente
- 1,6 kg dovlecei curățați de coajă
- 500 de grame de brânză
- 4 ouă
- 10 linguri de orez (210 grame)
- 6 linguri de făină
- 100 de ml de ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță boabe de coriandru zdrobite, opțional
- 3 căței de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat (sau mărar)
- sare
- piper
Pentru deasupra:
- 2 ouă
- 200 ml iaurt
- 3 linguri de faină (mălai, pesmet)
- ulei și faina (pesmet, mălai) pentru uns și tapetat tava
Mod de preparare
Se spală bine dovleceii și se decojesc, iar mai apoi se dau pe răzătoare cu găuri mari. Adăugăm oule, brânza, orezul (crud), făina sau mălaiul, verdeața, usturoiul tocat bine și coriandrul zdrobit. Peste toate ingredintele enumerate înainet punem ulei și amestecăm totul bine. Imediat după, compoziția pe care tocmai am făcut-o se toată într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină de porumb sau pesmet. Deasupra se presară mălai sau pesmet, după preferințe. Pentru partea de deasupra, se bat bine cele două ouă cu cele 200 ml de iaurt și se pun pe budinca de dovlecei.
Budincă de dovlecei cu cartofi și brânză
O altă rețetă interensată atunci când vine vorba despre budinca de dovlecei este cea cu cartofi și brânză. Pe lângă faptul că este ușor de pregătit, are un gust deosebit, iubit de toate gospodinele.
Ingrediente
- 8 cartofi
- 1 ceapă
- 1 dovlecel
- 4 ouă
- 2 linguri făină
- 2 linguri ulei
- 2-3 căţei de usturoi
- 1 lingură rozmarin
- 100 g brânză rasă
- sare
- piper
Mod de preparare
Pentru această rețetă trebuie să curățăm bine cartofii, dovlecelul și ceapa, să le spălăm bine și să le dăm pe răzătoare. Mai apoi, se pun toate într-o pânză curată și se storc până când observăm că am reușit să înlăturăm tot excesul de apă. Se adaugă și ouăle, făina, usturoiul pisat, brânza, rozmarinul, dar și sarea şi piperul, după gust. Luăm tigaia, o ungem bine, punem compoziția și o nivelem cum trebuie, după care o lăsăm timp de 50-60 minute la cuptor.
Budincă de dovlecei cu iaurt
Ultima, dar nu cea din urmă, este budinca de dovlecei cu iaurt. Este un preparat delicios, sănătos și rapid, dar mai ales, perfect după o zi încărcată de lucru.
Ingrediente
- iaurt 400 de grame
- 4 dovlecei
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- sare
- 4 ouă
- 100 de grame de brânză telemea mai uscată
- Mărar
- 3 linguri cu pesmet
- Unt
- 2 linguri de ulei
Mod de preparare
La fel ca și în cazul primelor două rețete, se curăță dovleceii de coajă și îi tăiem feliuțe. Mai apoi se toacă mărunt usturoiul și ceapa, pe care le punem la călit într-o lingură de ulei, într-o tigaie. Se pune sare, după gust, și acoperim cu un capac, până când ceapa se va înăbuşi. În continuare se adaugă dovleceii şi se lasă totul pe foc, cu capac, timp zece minute. Pentru următorul pas trebuie să bătem bine ouăle, exact ca la omletă, și să adăugăm iaurtul și brânza rasă.
Peste compoziție se pune mărarul tocat și sare, iar mai apoi se unge o cratiţă cu unt şi se tapetează cu pesmet. Se pune în ea amestecul de ceapă şi dovleci şi deasupra amestecul cu iaurt și se lasă la foc potrivit spre mic timp de 40-45 de minute.
Ce conțin dovleceii și de ce sunt sănătoși
Dovleceii sunt considerați cel mai sănătos alimnt, dat fiind faptil că sunt foarte bogaţi în apă, dar mai ales, în coaja lor găsim cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu. Conform informațiilor emise de către medicii specialiști, dovleceii sunt foarte buni atunci când vine vorba despre anumite probleme de sănătate, cum ar fi scleroza multiplă, supragreutatea, miopia, cataracta și restul bolilor oculare, dra și cancerul.
Citește și: Plăcintă cu dovlecei şi ricotta