Bulion de roșii – 4 rețete simple, pentru toate gusturile
Publicat pe 13.08.2021 la 13:31 Actualizat pe 13.08.2021 la 13:31
Vine toamna așa că noi venim cu patru rețete simple, doar gustoase de bulion de roșii. Iată cum poți mulțumi toate gusturile cu cea mai clasică rețetă de suc de roșii.
- Cele mai simple șu gustoase rețete de bulion.
- Bulionul de roșii, folosit la ciorbe, tocănițe sau chiar sarmale.
Pentru un bulion cât mai gustos, gospodinele recoamndă să se folosească roșii cât mai coapte, pe care să le combinați, după gust, cu ardei sau morcovi. Iată câteva rețete perfecte pentru toamnă și iarnă.
Bulion de roșii - rețetă clasică
Vine toamna, roșiile de grădină deja s-au copt, deci este momentul pentru prepararea unui bulion de roșii ca la mama acasă. Iată de ce ingredinte ai nevoie, dar și care sunt pașii de urmat pentru un bulion făcut după rețeta clasică.
Ingrediente
6 kg de rosii
2 tije cu frunze de telina
o bucatica de hrean
3 lingurite rase de sare neiodata
Mod de preparare
Spălați roșiile, tăiați-le, opăriți-le și apoi dați-le prin mașina de tocat. Sucul obținut puneți-l apoi la fiert într-o oala înaltă. În tot acest timp, tăiați greanul și frunzele de țelină, amestecați-le cu sare și apoi combinați-le cu sucul de roșii. Trebuie să știți că bulionul se fierbe cât doriți, în funcție de consistența pe care o doriți a sucului de roșii. După ce a fiert, lăsați totul al răcit, ulterior puneți sosul în sticle de diferite dimensiuni. Când ați pus toată compoziția în sticle sau borcane, timp de 40 de minute asigurați-vă să le sterilizați.
Bulion de roșii cu ardei
O altă rețetă de bulion de roșii este în compoziția căreia se adaugă și ardei. Multe gospodine preferă acest bulion, folosindu-l de multe ori și pe post de zarzavt în ciorbe.
Ingrediente
30 kg rosii carnoase, bine coapte
-15 kg ardei rosii kapia sau gogosari
-3 linguri cu varf de sare pentru muraturi
-3 linguri cu varf de zahar
Mod de preparare
Mai întâi trebuie să fierbeți legumele, apoi să le dați prin mașina de tocat, iar amestecul obținut se pune la fiert, la foc mic, timp de 2-3 ore. Ulterior, când apropae compoziția este perfect fiartă, adăugați 3 linguri cu varf de sare si 3 linguri cu varf de zahar.
Ultimul pas este acela de a pune bulionul obținut în borcane sterilizate și de a da totul, din nou, într-un clocot.
Bulion de roșii cu coajă și semințe
Tot în ajutorul vostru venim și cu o rețetă de bulion de roșii cu coajă și semințe. Această rețetă este cea mai simplă de urmat, însă nu este pe placul tuturor, pentru că unii, în special copiii, nu preferă coaja de roșie.
Ingrediente
rosii
ulei de masline
sare
zahar
dafin
boabe de piper
Mod de preparare
Se pală roșiile, se taie în patru apoi se pun la fiert într-o oală înaltă. În acest timp, se pune tigaia la foc cu 3 linguri de ulei, apoi se călesc legumele amestecând bine pentru a nu se prinde. Când sunt prăjite, acestea se pun în oală la fiert timp de cinci minute, după care trebuie pasate și lăsate la foc mic.
Ulterior, adaugati sare dupa gust, zahar, boabe de piper si frunze de dafin și preparatul este gata.
Bulion de roșii nefiert
Ei bine, acum venim cu o rețetă și pentru doamnele care-și doresc cămara plină, dar nu au mult timp la dispoziție. Așa că vă prezentăm o rețetă de bulion de roșii nefiert.
Ingrediente
10 kg rosii
4-5 ardei gogosari
1-2 ardei iute
sare
zahar
frunze de telina
Mod de preparare
Așa cum bine se știe și pentru această rețetă să spală roșiile, se trec prin mașina de tocat, după care se pun la fiert cu ardeii tăiați felii și cu frunzeșe de țelină.
Compoziția trebuie fiartă până când sucul se reduce la jumatate, apoi se strecoara si se sareaza după gust. Ulterior, când totul devine o pasta groasa, se pune compoziția in borcane mici se capseaza si se sterilizeaza in cuptorul cald.
Ce beneficii are bulionul de roșii
Sucul sau bulionul de roșii este una dintre cele mai sănătoase băuturi. Acest preparat, mai ales cel făcut în casă, după una dintre rețetele prezentate anterior, conține o largă varietate de vitamine, minerale și antioxidanți. Mai mult decât atât, o porție de bulion de roșii conține vitamina A, potasiu, magneziu, vitamina B, acid folic și vitamina B6.
De asemenea, bulionul de roșii rudece apariția bolilor cronice și protejează organismul împotriva anumitor tipuri de cancer.
Cum folosești bulionul de roșii în bucătărie
Bulionul de roșii este foarte utilizat în bucătăria românească, multe gospodine preparând diferite feluri de mâncare în care adăugă acest suc de roșii făcut în casă.
De exemplu, poți folosi bulionul de roșii astfel: paste cu sos de bulion, ostropel de pui cu sos de bulion, spaghete cu bulion, spanac in bulion, ciorba de varza cu bulion, supa de zarzavat cu bulion, frigarui cu bulion etc.
Citește și: Supă cremă de roșii. 5 rețete perfecte pentru o cină de vară